[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
岩岩見完工,Line Manager叫我諗定點樣同老細講唔做,如果做緊果間公司岀更加高Offer 會唔會選擇留係舊公司 算唔算都大機會會請
第一份全職,當時真係諗住有得做有得撞下版,唔比人炒當賺左,個1000係心有不甘 咁扮聽唔出簽咗約。

而家先問review會唔會太遲,又應該問HR定team lead?
唔想賠錢走就肯定
佢困身、難轉工亦係事實
但係你始終要比較返佢嘅優點同缺點去做決定,而賠錢走就係mitigate佢個缺點嘅成本
派咗offer 再算啦,一陣比佢fake咗你都吹佢唔脹
想問下我SD左CV 去恒生個網等左三星期未有回覆,大銀行HR一般要等幾耐唔覆=無機
呢度做咩搞到個個星期都有花生食
因為HR 係連登就係原罪
無論點講最後都會變左做係HR 錯
整係知呢個post好多人問埋堆垃圾問題
如果無特別條款,份約係由入職日期開始生效,所以離職通知期都係由入職日期先開始要
btw,有probation嘅話跟奴例第一個月係即日通知
見工overdressed 好過under, shirt 衫西褲啦~
早講到梗係最好, 請唔起, 公司就過主,
但係如果係到時有幾間公司爭住要佢,
叫高啲價係無可厚非既
皇帝女完完全全唔憂嫁既, 點吊高黎賣都可以
一定唔高
中至少少偏下
你有冇轉過工?
thank you and good bye, all the best!
quit
咁係你有啲啲高, 加油!
咁即係話 譬如入職日期30/6
簽左contract 但30號正式返工之前我都可以withdraw份工?

唔會啦, 2-3 個月合理的
咁同理, 出得低過, 都唔一定係HR 壓價姐
共業既野...
冇得好時就係唔一定HR
壞就一定係HR 既
人地有冇話過你知, 幾時會有消息?
其實無消息都係消息, 搵住下份等啦
再打
行業? 做左幾多年到
而家搵幾多
想轉工叫價 定係冇啦啦R catch up?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞