[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
triple check 左未
明知自己多typo, 就要check 多幾次先出街啊...
我係指你拖, 人地都可以withdraw
如果contract 冇野要賠, 簽左先係最穏陣做法
可以的, 講明係人地話有email 俾你, 而唔知係咪technical issue miss 左
咁真係好難高, 因為啲野本身唔係咩high value... 大約15-6
當然如果有其他function 既會唔同
正常係的
上連登都咁好脾4,earn my respect!
佢都係俾個fair comment, 冇其他implication 的
之前見完間外資大公司,問過feedback positive,不過對家話要等總公司approve budget ,而家過咗2個星期都未有回覆
係咪冇乜機會了?
個個都係慢慢儲經驗同閱歷架啦
做FG 個陣有啲真係做開HR 既人問下, 睇多個角度參考下都無壞咁姐...
feedback positive= 未有offer
搵住其他等啦...
有keep住揾嘅,但純想知approval 都搞咁耐係咪正常
謝謝感激
本身有一間公司約左今日Interview,但我上星期五用個人原因就推左呢個Interview

之後個HR今日打黎話佢哋Manager本身好期待見到我,點知我reject左 問我會唔會再考慮一下佢哋 至低限度都要大家傾一傾先再決定呢份工係咪真係唔岩我

之後個Position都由Assistant Engineer左做Engineer

想問下方丈知唔知道咁樣啫係點?我自己覺得見完你又唔係一定請 我都未必岩佢地公司心水 點解佢哋會肯再浪費時間係我到
其實HR都係啲普通人做, 唔好expect會有幾pro幾有效率
如果未傾邊日入職,傾果陣可以試下約遲d,佢話等得好心急先縮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞