[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
自推
方丈晚上好
想請教下呢,個HR話叫我比資料佢process個offer(未講offer detail,話要比左相關資料例如學歷 工作證明 佢地先傾到個offer detail出來)已經過左兩日,通常呢個步驟要等幾耐呀?
過咗試用冇耐又未見有咩好工咁 好多永續請人 / 啲fd劣評嘅公司
可能咁樣搵搵下就到Q3…… 希望遲下新黎果個係好嘅正常人啦
而家每日就係有衝勁同頹皮之間不斷轉換,件事做得好好地佢地突然又呢又路就冇哂工作mood
請問2nd in見HR多數會傾啲咩
公司背景?
有公司未夠一年唔shortlisted 升職,加人工都係跟大圍
即使走都係嘔返咁多姐
條數又唔大no concern la
正常人應該唔會生存到,一係變西一係走人
佢為咗果條數先想做份工
for佢個case嘔返出黎係concern
fg未必會追價請你
同埋拎住兩個offer要人bid依個行為係好乞人憎
可能同佢地傾吃喝玩樂又唔西,同埋語氣唔係差劣果種,所以未至於好hard feeling,但夾做野就有啲無所適從嘅感覺
係 要嘔翻出黎就失去意義
咁我可能都係揀啲高人工既算
其實你仲出緊糧
最多咪話做唔切,問佢應該做邊樣先
問題唔係你有其他offer,而係你拎出黎要人比多d你依個行為
自己決定唔到揀咩
咪搵個未來同事出下意見
😂FG 有25k 咪幾好。我一直做admin 最近呢2年先過2
ho ball!
唔好意思,我請人唔會理hr 意見
覺得candidate有料又被lowball 追吓價都請得
請我oj?
如果你覺得個candidate有料,你想同有能力出多d比佢,點解要等人有其他offer先拎錢出黎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞