[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
想問下如果入咗大學做marketing位 係咪都好難跳返出去commercial?
想問下如果入咗大學做marketing位 係咪都好難跳返出去commercial?
城市大學是一所歷史悠久、學科齊全、學術實力雄厚、辦學特色鮮明,在國際上具有重要影響力與競爭力的綜合性大學,在多個學術領域具有非常前瞻的科技實力,擁有世界一流的實驗室與師資力量,各種排名均位於全球前列。 歡迎大家報考城市大學(marketing位)
做咩啫你
寫19嘅話就寫明包咗ot同allowance
通常啲intern完contract之前resign 會用啲咩理由?點講會好啲?
拎左title 都唔怕既, 你出去搵, AM 都唔會高勁勁勁多
你抵玩但未到奴隸價, 你不如問清楚, 咁會唔會年尾有返catch up
如果冇既, 咁咪拎住AM 位坐返幾個月一路係出面搵
我唔知你做既實際係咩啦, 工作表現啦,
但五年唔會AM 冇可能, (否則你而家點升)
出去AM 搵AM 都唔會難, 因為你係人工低既AM
會, 因為其實好唔同
你諗下你大學mkt vs 其他commercial e.g. retail / f and b mkt
你地個mindset/ commercial sense 會爭幾多
同埋你地人工, 又唔會平過出面
咁如果你唔係極bright, 點贏你啲對手呢...
其實應該只寫expectation....
你可以寫19 (all incl.) 都得
私人原因就夠了, 講多錯多
會, 但係你都係要咁做
有更好都係要去架
冇企硬
其實reject 已經係最好方法
因為21 其實未到價, 你都唔會去做
夠想要你的話, 你拒絕, 佢就會再拎approval
但本身, 佢21, 你會唔會去?
whatsapp 佢, 補email, CC HR 同自己
佢講左下年7月先會再調整人工
咁方丈你覺得
1.) 拎32k AM title,坐幾個月就搵新工走人 <- 咁既話下份工我可以叫幾多?
2.) 跳草裙舞,迫佢加人工 <- 腦細係小鳩器既人黎,呢招可能會激嬲佢,加到人工後留低應該有排受
3.) 6月30辭職,拎住32k SO Title搵新工好?

我另一個concern係,AM要3個月notice period,新工會唔會肯等咁耐?
感謝方丈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞