[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
未出到offer即係有機會係無offer
人地基於你原本嘅叫價想proceed,個價唔同咗會唔會有其他諗法就講唔埋
不過既然你返緊另一份人工高d,咁你都唔會accept本身個價啦
你預告咗但未遞信,上司其實無咩可以做,對你亦無好處
反而你預告咗之後無offer,你點樣面對?

99%機會neutral + 1%機會負面結果 = 唔應該做
冇用的, 人地係唔急要人就唔會就你
反正你都簽左一間, 第間咪由佢做
其實等人簽名, 真係可以等好耐的
好似我黎緊又放假, 咁又成個星期冇人簽
除非好急要用人, 否則好多時都唔會PP代簽
如果公司夠大, 有養左啲legal 人係到, 梗係會俾佢地睇下
反正都係要出糧
但係好多時training 哩啲係on the job
公司唔見得冇得打的
應該係指公司內部批請人同出幾錢嘅文件
成日都係咁架啦, 有好野就係老細做
炒人都一定係HR 做, 人名一定係HR 作出黎而唔係老細交
要睇數字先知, 啲line 好中意 9 吹俾啲細知, 信唔過
同埋間間公司冇定幾耐做一次的
係, 時間放 to present
唔會, 你係走就到時quit
做乜要預告?
咁你可以考慮睇左片先?
https://youtu.be/XCsD1UDN0IE
係咪CV 寫得麻麻地
會, 因為人地會覺得你大咬
(比如你叫價只係加少少, 但係你個價已經係你下個位既max,
但本身title 又細....)
打返去再問啦
你CV 有冇放expected salary?
正常唔會
但係拎第一間return offer 一定會難左
第一條cue 你咁想入, 個時又走? 已經好難答..
前半係啱既, 場面說話
後半就唔一定
人地唔急要人, 就唔會process 得快
21 年到而家2 年, 你轉左3 份工
你做邊行? 我擔心你俾人judge jumpy 多啲
我都係咁諗但可以點
想走就走,唔使咁為佢着想 反正佢都唔會多謝你
不過都提提你, 多數agency 係人工差啲, 但之後轉工路會闊啲,
哩啲唔可以唔計埋入去的, 成本黎
咁就好少少, 因為BA 個range 都可以好大
但最好梗係唔好勁mismatch 啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞