[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
佢壓先再決定企企唔硬,不過咁就睇你有幾想轉了
如果你之後想做私營公司,我就會建議你向私人公司靠攏,地鐵都起碼叫做半公營 唔係全公營
唔使唔好意思,我都希望你問嘅嘢我可以幫到手

如果你間公司夠大,個HR就真係未必會知,呢一樣嘢問返line 會清楚啲
呢條係你見過嘅面試題目?

定係你想問我?
有冇人知馬會啲office工通常幾耐先有offer
sorry非常長文,有啲亂

intern之外最細就係我,單獨睇職銜唔細,但成個dept入面係最細嘅perm,所以除主要跟嘅task外都有啲瑣碎事要做
另外要pick up部分原本唔係我職位要做嘅工作,因為唔會再請果個職能嘅同事但要人去做,以前有part time (e.g. designer做埋admin)

我跟嘅野都要花時間精神,但唔係成果好震撼嘅project,好似做咗咪做咗囉,係上司嘅角度價值或者唔高,至少唔係啲咩爆數奇招

結果衍生出另一個問題,上司覺得以我個職位係應該做到更多同更advanced嘅工作,但我就未perform到

同埋我認自己唔係好搏盡同主動嘅人,淨係諗住儘快清咗手頭嘅事,冇表現到好想為部門作出更多貢獻咁
亦都係方丈你片入面果啲唔出聲講意見嘅人,因為成日講完被ban(但之後佢地又講返完全一樣嘅野出黎,連表達細節都冇分別),所以試咗幾個月而家已經半放棄,間唔中先講兩句

加上份工轉咗行業,嘗試邊做邊記下,但好多時佢地嘅project好專又keep住有新野,淨係聽下問下都搞一輪
好彩班同事都好人會解說下,話俾我知發生緊乜事咁,之後大概明解到

只係做到有啲冇癮,仲要再多個上司,覺得好想行開下忘記咗呢個世界
(不過人地未黎就認定佢麻煩又唔應該,冇詳情打聽唔到對方底細,只可以見步行步啦)
多謝方丈教路
大家通常份工做得幾個月係咪唔會寫落去
爆數rm無人理你幾點返工放工
無數既OT到10點約夠appointment 先好走
我之前做過外資試過申請到收offer 翻工1個半月只係我以為呢間係香港上市唔會要走到外國批offer…
想搵多d,轉工加人工快得多
咁你分配時間出咗事
你將d時間分晒去d瑣碎事、係上司覺度價值唔高嘅事,咁人地咪要請個人番黎做出彩嘅野
要人做但無功勞嘅野,做細就點都要食,但有無空間做得有效率d或者求其d,唔爆鑊或者係可控範圍爆。你做上司覺得有價值嘅野做得好嘅話,佢唔會太介意你做瑣碎野做得慢
長遠黎講你想做咩先?
幾多個月?3個月同9個月已經好唔同?
現職定係之前又可以有唔同
你成個profile係點又有影響
明白
我會嘗試再tune一tune,前排adjust緊佢地對於瑣碎野同職能範圍外工作嘅合理期望,而家都慢慢暗地控制佢地改黎改去呢件事,有番幾分鐘掂下advanced野
會再搵搵有冇其他位trim得緊啲,同埋試多次出下聲咁 唔得再算啦
呢個問題我知唔同公司/人有唔同做法
不過想睇睇大部分Hr係點做:

如果個candidate expected salary係高過呢個job嘅budget, 多唔多情況仲會叫佢過嚟面試?

如果係睇out of budget 嘅%,通常係差幾多%都照叫佢in左先
方丈有無咩資料
我覺得冇話唔得既, 你搵得黎都要2-3 個月, 到時都近一年
你有信心既話, 而你既經驗又夠試上半級
你可以搵senior dd position
又或者係搵間scale 大啲公司/ 個位個Scope 大左,
咁咪justify 到個increment expectation
咁先會有價有市
(雖然你本身係完全冇問過轉position 依個面向, sorry 我都係多口講句)
唔係架, 最少我自己唔會呃啲Cand
因為probation 即穿, 呃黎冇意思
其實係可以問/ chok下interviewer 的
但係講係一回事, 做係另一回事, 真係忙個陣, 我都有要過下面啲細OT
同埋有時可以係HR/ dept head 唔知啲細team 要O or not,
general impression 係唔洗就答左你, mislead 左你都未定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞