[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
因為佢地
1. 可能真係慢慢睇緊
2. 可能你係 waiting list
3. 更大可能係唔同你Check, 見個位未close 就直答process 中, 一定唔會錯
冇話合唔合理, 睇佢哩份工有幾幫到你架姐
比如人工同你Catch up 左, 比如大公司省靚你CV 等等
係睇值定唔值

咁又返返去, 依份工唔好既位係難請假長notice,
咁有咩吸引到你?
sorry, 我只係分享下經驗
遠遠唔係老師, 對唔住
其實見工哩啲
唔舒服一律睇醫生

你行內哩間係咪出名notice 長?
你係咪應該刨下份A contract 先
人地冇terms 話要賠咪唔洗賠
你拖人, 你估人地唔知你拖緊咩...
都係提一提, 有信心既叫幾高都可以的
你係All round, 佢係TA,
仲要唔知係general TA 定TA 入面單一sub specialty...
我唔係唔同意你$429
只係, #429 都仲可以再加上,
反價都要有禮貌, 同時慎防人地真係咁啱收返offer 就好
兩者其實都冇衝突

條馬路一向冇乜車行係常態都好,
過個陣左右望兩眼先過,
will do no harm姐, 係咪?
係佢地手勢唔好姐
正常尤其係你現職做緊
都應該同你講聲先
正常冇特別clause 話要賠的話
係可以就咁寫email 話返withdraw application 就OK
所以我係上面都有叫佢去試,
當然, 可以試埋次選offer 再agreesive 啲都仲得
最緊要係唔係理所當然覺得一定會得
人地冇可能會收返Offer 就OK
(所以先搵個次選去搏)
唔算, 都仲係係standard question pool 入面
一日未有offer 就唔好信佢地講既野
"有你個咁好既男朋友就好喇" 唔等於表白既...
我好專敬您
其實係既
多數冇得傾高啲, HR 都唔會即刻收返offer
但係如果我地俾suggestion 人
唔講清楚最worst case scenario
佢咁黑仔, 就係佢俾人收左offer, 咁係邊個責任?
人地係街問路, 你冇得因為個到好少車就suggest 人橫過馬路架嘛
明知jaywalk 會快啲, 但係你咁suggest 個時, 都要提多句
慎防意外既
team lead 先
都係個句, 你表現如何先
如果你一路老細覺得你都幾好
先有可能R
如果你日日都俾佢屌到上天既, 點開口呢...
4-6
我都想知
返工個日起計
本身就係開放地方開放討論
我唔會話有任何問題係垃圾
最多係俾得太少information, 根本評論唔到...
正常計係, 但係我係你, 唔會last minute 先withdraw 既
樓上己經有條
不過都幾respect你,呢d19問題都會覆
講得你問我答, 其實我真係接近全部都會reply
都係正常禮貌黎
唔同行業好唔同, 如果你話就咁文職
risk mgt associate/ analyst 同claims asst
同new business data entry 都唔同價啦...
要啊 準備返屋企刨多幾次先
唉 咁人都係要為自己爭取最好既選擇嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞