Switch幫任天堂七年賺了690億美元

938 回覆
195 Like 9 Dislike
Switch 仲有好多game 行到60fps
但12fps 已經順眼 咁又有咩必要
唔係
我問你點睇呀
你先前唔係講switch行唔到60fps架咩
直接向下相容,出個免費patch比你新機有靚D畫質高D FPS,再出埋DLC護航,D人即刻狗衝啦
都話左呢啲位佢地就會hang機扮睇唔到
講到尾行唔行到60除左機能所限開發力都係原因之一
佢地成日抽秤pkm既同時又唔會睇到splatoon大亂鬥 bayonetta呢啲一樣行到60
其實兩間都不斷推緊indie 同party game
但點推都冇用
老任一個卡比一個mario party 已經通殺你
我幾時講過switch 行唔到60fps
如果真係咁簡單,就唔會拖左咁多年啦
但係sony 會有其他業務
Xbox 又有咁大間微軟

任天堂冇其他
相傳係用佢地哩一兩年出俾車用既SOC 改
不過功耗散熱哩D就要另外諗辦法
又要我貼多次

睇返時間點就知根本無合適時間出大改版(NDSi,New3DS)
2017年3月3出,基本上過3年-4年出大改版:
NDS 2004>NDSi 2008
3DS 2011>new3DS 2014
但2020開始全球晶片短缺再加武肺,出大改版既成本好高,同埋人地都未必有足夠生產線比你
OLED model我估本來就係大改版既殼同mon,但因為搞唔掂個內膽,所以改為用返原本大電機既chips

然後到武肺完結,晶片短缺緩和已經係2022年中既事,依家出大改版都無咩意思,不如全力支援新機研發同量產仲好,最大可能2024就會出新機
個仔就lag住咁打仆街mon
老豆就隻手lag住咁對份財報打飛機

任豚家庭日常
老任強在d party games 可以起碼四個人玩,癲d 既八個人同機都玩到 (例如大亂鬥同炸彈人)
ps / xbox 好似頂盡只係可以4P,個體驗已經好唔同
仲有賽車game 又係,2P 好似已經係極限
頭一年keep 住每個月一隻獨佔
唔一定係大作
但一定係獨佔
例如arms 呢啲濕鳩野,鳩得來佢都係獨佔
xbox 同ps5 出機有冇可能一年內有十二隻game 係獨佔?
比你計埋炒xbox one 同ps4 冷飯加埋飯焦都冇啦
想同老任鬥?
老任D cash夠佢輸一兩個世代既,當年3DS晚期+WiiU都係咁捱過左
根本持住啲game帶頭賣埋機賣到盤滿缽滿
所以先唔急upgrade部機
呢個編輯好似switch 一開就執包袱離開左ign
我有見到你呢段,亦同意你既分析
但係後續黎睇,如果本身已經有個藍圖係2020 年量產,上年晶片開始無咁緊張,大可以用返2020 張藍圖去做
而唔係去到而家仲話2023 年內都唔會出switch pro 啦
GTX 1080而家街價都入$1000
以PS5仲弱過GTX 1080嘅規格
佢係未1000蚊賣俾你先?
咁當我講錯
但其實我話12 FPS係人眼最低要求有咩問題呢
12 係最低要求
30 就已經滿足到個需求
又唔係個個好似巴打咁你咩game都要用到鐵沙掌同寫輪眼既
咪就係留力2024出新機,有幾難明
同埋2022年中先復甦,人地係都出左PS5,XS同顯示卡批貨先,開新line比你出部pro一定開天價
希望佢順風順水 長做長有
咁索狗日常係咩
受SONY教育?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞