Switch幫任天堂七年賺了690億美元

938 回覆
195 Like 9 Dislike
好似話唔夠30fps要睇眼科
唔知有冇數據哩7年眼科醫生搵多左幾多錢
快撚D出新機啦
任豚又然!
Switch出之前明明全世界都唔睇好
話佢又唔係枱機又唔係手提機唔湯唔水
點知依家
買既人應該本身視力都唔好, 而家D細路打丁過度冇計
買得起暴動嘅價錢
出新機未?

粒U 仲係8年前嘅產品
分析屍永遠都係同真實市場脫晒節
香港起條橋都無左
淨銷售額已超過740億美元
賺了690億美元?
keep住有人科水比著我都唔出新啦, 19fps都忍得比舊屎都係照食架啦, 做乜要投資研發新機
佢食正疫情條水,好撚多人買機係屋企打機
佢一出已經賣得好好lor wor, 好多地方都炒起曬
初期記得比人話得最多係少game, 連瑪車都未有, 得botw獨撐
有D SOC 既INSIDER 話本來老黃有粒新CHIP專FOR 老任新機結果埋門一腳又取消左
現在吹緊可能用TEGRA ORIN

總之都會係ARM 架構
最緊要係啲game老少咸宜
氹到阿媽買
唔睇好嗰部係wii U 下話
王國之淚係switch最後1隻值得玩既game,玩完拿拿趣放2手等新機,跟本整部新機 ps4咁上下機能 食下ps4 d2手大作重置都有錢賺 仲未計成堆1線 ip又唔下放
初賣嗰陣炒係因為任天堂都估唔到switch個實際需求會咁強勁
佢低估市場需求咪就係因為呢啲負皮
我覺得係BOTW救起左部機就真

如果無左呢隻神作 其實真係無乜「大作」去頂住部機
黎黎去去都係個幾隻老任老本行去頂住部機
d驚太好玩
遊戲始終遊戲性>>畫質
正常應該3-4年出強化版,但咁岩撞正晶片短缺同武肺,OLED可能就係唔夠晶片於是用返舊chip配本來比強化機既新mon新殼出
到武肺完都已經第5年半,出得黎都係時候下一代,應該下年(第7年)就直接出新一代
要手提一定係ARM架啦,X86太食電
佢喺出之前一兩年有官方概念片,我都心諗佢手提機又太大部 (同 NDS 系列比),推盡又唔夠力

出咗先發覺,上面嘅缺點全部的確喺度,只係遊戲性補救到。
Party game 配拆手制 joycon 好夾,仲未計撞正武肺食埋條水。
又夠平,HKD 24xx, 呢個價叫做比較易入手 (vs PS/ xBox).
仲未計近年 AAA 市場太多畫面A 級內容E級嘅大作,令大家唔再淨係睇畫面做人
Revenue 唔等於賺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞