Switch幫任天堂七年賺了690億美元

938 回覆
195 Like 9 Dislike
因為用同一個機板/系統,SEGA當時 D 街機GAME基本上做到100% 移植落DC
不過玩哩D移植街機GAME既客又撐唔起成部主機
IGN:任天堂Switch 7.0分 模糊了主機與掌機間的界限,但體驗一般!
https://lih.kg/147747
switch個市場好大部份係細路/女人
佢地本身就唔太介意畫面/fps
因為啲3A大作本來就吸引唔倒佢地玩
最慘佢六年前spec已經係中下呢
又黎
upgrade 完部機,重咗,大部咗又貴咗
就可能原本打算買既人就唔會買
TEGRA X1 當時已經接近係死貨,冇記錯得NVIDIA自己部TV BOX用
結果俾老任拎左去用用到現在
成件事益左黃仁勳
建議直接買二手再放二手
真 遊戲性永遠大過畫面
問題係老任心諗:switch賣得咁好, 點解要出新機冒險
客觀事實係玩家咁ge機能都賣帳
佢個定位定得好
中下價本身已經好易吸引唔打機既人買部放屋企
然後當sony / ms 放棄單機多P game 之後佢就吸埋呢d 廠整party game / 多p game
結果就係唔打機既人都會有部係屋企隨時用黎開party
《薩爾達傳說:王國之淚》獲 AMD FSR 技術加持,將可解決遊戲卡頓問題
https://m.gamer.com.tw/forum/C.php?bsn=31587&snA=29120

Switch有AMD FSR加持㗎
真係幾佩服老任,唔駛同其它主機鬥機能都可以唔會跑輸。
奶左Wii U 之後
比你係任記都唔會咁快出新機
ip比機能重要
你都白撚痴
你辛辛苦苦整出黎既野送比競爭對手做乜柒?
而家老撚馮要下放?
一係硬食switch黎玩 一係唔撚好玩
而家switch 咁成功,老任其中一個頭痕位係如何平安過渡
而且有太多家庭客既game 唔會因為單純你畫面提升左就會轉機
例如overcooked 呢d 咁
個post將呢點同時當優點缺點講?
21年果陣 一代二手都炒到上2千5
部舊機一出即買到21年賣左仲有賺
當年switch跟住botw一齊出係幾好
依照初代 Zelda 玩3粒鐘 粒u 最多5w
Switch重要有主動散熱根本輕鬆壓住 今代啲arm u

But 如果新機有今代arm性能就爽了 可以玩高清Zelda
真spec撚會玩4080
PS5嗰啲只係偽spec 撚
作為老任死忠,輕鬆反駁你

-它只是台手提機啊,同其他主機比性能唔公平
-NS主機兼顧手提機功能,其他主機根本唔可以去到邊玩到邊
-PS/XBOX得畫面靚冇遊戲性
-30FPS已經足夠比人眼睇,你要60FPS你寫輪眼?
-PS/XBOX只係食老本
-NS大把獨佔作(MARIO/PKMON),有呢D IP都夠玩
-NS遊戲多元化過其他平台
-冇其他GAME比BOTW好玩
-因為任天堂尊重買咗GAME嘅消費者,所以好少減價,二手GAME保值好多
-PS/XBOX 會員送GAME,唔尊重買咗GAME嘅消費者
-PS/XBOX成日炒冷飯
-正!NS又有經典作移植
-NS銷量屌打PS/XBOX
-NS機價比PS/XBOX平好多
-NS手掣有飄移問題? PS/XBOX 都一樣有
-其他(諗到再講)
收版權winwin雙贏唔好?老任有技術力做到3a大作咩仲有王國之淚明顯係switch最後1水 機能以經推到極限 我敢講switch一定唔會再出到正過王國之淚既game,唔通由得堆ip食塵咩唔出新機 遲早都要傾下放
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞