Switch幫任天堂七年賺了690億美元

938 回覆
195 Like 9 Dislike
Lite 真係手感好 d
Joycon 玩多幾鋪真係手痛
要 pro 制先舒服 d
反而有少少想買部3ds 玩返d 遺珠
我曾經以為 nds 系退出歷史舞台之後
d game 會出返晒係手機
結果咁多年都冇應援團 3
我覺得其他音樂節拍 game 冇佢做得咁 fun
個時啲人玩老翻邊有錢賺
間廠都執埋
咁撚慘

好鍾意隻 game
其實好多game 都無啦
超執刀都無
屌講講下想開返隻超執刀黎玩
超執刀係幾正
但我印象係出過係 wii?
唔知有冇記錯

nds 果隻 zelda 其實都好好玩
不過咁多代黎講呢一代好似比較少人吹奏
超執刀係幾正
但我印象係出過係 wii?
唔知有冇記錯

nds 果隻 zelda 其實都好好玩
不過咁多代黎講呢一代好似比較少人吹奏
睇wiki 係,但因為果陣屋企無wii 所以無玩
超執刀係atlus出,你可以隨做屌atlus
重點唔係幾多格
而係有無野overcome到呢30fps設定

240fps 出爛game都無撚用
老任躺賺
依家啲新出嘅PC game根本就冇花過心機去做優化
同樣一隻game,只係PS & Xbox版本有針對主機做優化
搞到依家啲PC game連正常玩到都成問題
夢幻沙漏同大地汽笛都有玩,當年都玩唔停手
佢嘅遊戲操作都有運用到NDS硬件嘅獨特之處,新鮮感十足
識野
沙漏真係好出色
不過名氣係唔夠時之笛果d
VR Virtual Boy
早咗廿年出
PC configuration 太多可能性
認同,個人認為老任係故意唔出另一部高spec機,做左咁多年都係咁係想保持自己嘅定位。

出高spec機係短期長速吸錢嘅糖衣陷阱,一行左呢步,好難再打返中低價市場。一有高spec機,遊戲畫面質素/性能就會升,主機所需性能都要提升,導致有一堆新遊戲係低spec機玩唔到,結果賺左主機錢,但輸左遊戲錢,呢個唔係老任想要嘅現象。

而且長遠拉高左主機性能上限,客人只會要求下一代要更好,結果被迫提高價位,要正面同ps打。雖然佢可以繼續keep住出兩款spec嘅版本,問題係又返返去上面賺主機輸遊戲個問題。
我好鍾意畫海圖
確實平價係其中一個我買 switch 既主因
特別係人長大左 / 老左
明知自己打機時間會減少
遊戲機用黎應酬、裝飾既機會仲大
買部平平地又有 fun game 玩既先係最合理選擇
任天堂绝對做到超強嘅機能,不過佢最低成本賺盡所以先唔出
我諗呢樣野單眼佬都明
但都多得老任咁多年黎養住咁多個IP,而且又吸引到一班有創意既developers,先至可以令到咁多經典IP 歷久常新,而唔係單純remake 炒冷飯
如果唔係有呢d IP 係switch 初期撐住,未必可以做到咁大利潤
Steam Deck(2022) run宜家啲3A game都係720p ~30fps
中特效 FSR on
https://youtu.be/oav-pZyA8y4

當然都勁過Switch 因為Switch行3A 要超Low setting
但考慮埋PS4 pro都行唔到1080p 60fps遊戲
相信出下一代新主機 反任都可以繼續開Post怒屌冇1080p 60fps
就算同ps Xb同級
一定有人放大睇 再數低左幾多fps
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞