Switch幫任天堂七年賺了690億美元

938 回覆
195 Like 9 Dislike
貼多次

IGN:任天堂Switch 7.0分 模糊了主機與掌機間的界限,但體驗一般!
https://lih.kg/147747
wait a sec,你係講緊出部同switch 一樣但換U 既機,定直接出部新野但向下兼容switch games?
對住4K雀斑大山婆同變性黑鬼打飛機啩
個仔睇日本動漫會比老豆用golf棍打頭之類啦
緊係新機,我咪分析左點解唔出pro
switch 聖光仲少過sony
對住任記講畫質
對住用3080 4080嘅人就講有碩果僅存嗰幾隻獨佔
獨佔出埋上Steam就講早玩早享受
獨佔都冇埋出咗去人哋部機到就話人哋壟斷同暴利
之前個post 下面咪有巴打講左動畫同遊戲唔同
動畫可以12fps 關遊戲咩事
明白
但我就係講緊如果新機只係畫質同機能提升,未必係一個足夠大既誘因俾現有玩家升級
都好睇佢新機會有咩新既玩法同game 先知道
而如果老任出新機,我估佢未必出個patch 就俾你玩返switch game,反而會索性remake
高解像唔係必需,但要有一定解像度
就好似iphone 解像度都低過android 好多年
但apple 計過佢既解像度係夠用,有數學支持
你屌佢唔長進,佢只會屌返你無謂同用家問題

高FPS 都唔係必需,但起碼都要有60
60fps 係紅白機已經有既標準
紅白機mario 都60 啦
而家手機連非旗艦都有75hz
當然你都可以用返apple 口吻話高過60 冇必要但點都冇可能低過60
死線來
低過必屌
係睇下要屌幾耐佢先肯做野咁解
講任記時就齋講display機能
講PS5時就會話部機仲有好多嘢要count架
例如藍牙 wifi呢啲
PS5好先進好多黑科技呀
啱啱 Bloomberg TV 話賣咗10M 個 copies
索狗撩交嗌又唔肯認
你問咁多個平台玩家邊個最鐘意撩交嗌又唔肯認
咁佢一定有會有其他誘因,只係你同我依家估唔到姐
你自己幻想完自己響度打飛機
social media改變左網絡生態 套 web2.0咁睇 就知meta改變左網絡世界幾多,當然你可以話meta對人類或者社會進步係負影響
反獌=利
係,我都承認係我想像力不足
幀數fps同畫面更新率Hz係兩樣嘢嚟
你咁樣撈埋嚟講唔明你議乜
如果你講Hz 咁switch係行60Hz
Cls
佢兩樣唔同既野拉埋黎講
一般動畫係唔洗咁高fps但高質既例如鬼滅都明顯有啲3d位睇落係高fps
電影係24fps但鏡頭會捕捉埋動態,動畫都會畫埋,所以睇落順,但遊戲唔會有呢樣野
試下叫佢玩食雞得24fps疾到仆街睇下仲叫唔叫順
啲人都閃下閃下咁
當年可以60係因為2D gaming姐,根本比較唔到
老實講
其實老任出switch 果陣已經有人拆開過來研究(啲科技網站咩機都拆架啦)
跟住分析返用料成本
當然分析唔到R and D 成本啦,呢啲公司內部野外人唔會知
但材料計
三家主機只有老任賣硬件係有錢賺
xbox ps5 就部部都係蝕,靠軟件授權費賺錢
作為一個主機玩家期望佢個硬件係會令佢蝕錢然後我畫面靚啲係正常期望來
之前講到 30 fps 玩唔到動作 game
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞