Switch幫任天堂七年賺了690億美元

938 回覆
195 Like 9 Dislike
其實玩法黎講培養既價值遠遠重要過燒錢
曠野之息賣200萬隻就回本 都係1.2億美金左右
18年既red dead redemption 2要8億美金
歐美d制作人成日比人搞到離職
任記d制作人好多都做好耐 好多遊戲既文化傳承
佢地成日推d新人上節目分享制作心得
唔係咁簡單就複制到
俾佢撞正Covid 呢三年,真係賺到笑
商業考慮 好多時唔係無創意 係條水喉有無放手俾你去發揮創意 宜家d ip沉咗就會有玩法革新 但行得通之後又會怠懶條橋食足幾代 等玩家厭咗先去再諗計 新ip就更加難拎到approval或者創意被抹殺行返舊橋 當然宜家d game講擬真程度都分攤咗好多筆直
巴打係咪認真覺得480p 30fps叫run得好過switch?
https://youtu.be/6f0Wctl1TZg
講埋晒d呀媽係女人既野 點解d spec撚又要屌又要買先

人地錢又收左 洗撚聽你班spec撚係度吠咩

管好自己銀包咪撚俾佢賺好過啦
Totk 3 日賣一千萬隻
我睇過係run witcher 3 同handheld mode一樣native 540p 就40-50fps
botw的確得540p無switch native 720p 但上到30-40fps totk就仲適配緊
成日講要高畫質高fps
但唔講開發費一濶三大

啲AAA game成日投資咁多
錢多班左膠就R錢
日日整埋堆炒車game
依家玩game係講緊GPU都係講緊NV AMD

高通玩到咩AAA game
係,spec 撚真係天生特別麻煩
老任出驚仲有個好處
佢出得first trailer通常都係用Gameplay,唔會好似垃圾Ubi咁
夢幻沙漏神作
證明價錢比畫質重要
事實好多人都睇唔到既一個現象係
有好多indie都選擇淨係出steam同switch版
一來上架費貴同審查嚴都出現過喺PS
其次switch或者3ds都形式上留緊個平台比d中細廠去追同世代出game技術
唔使將d畫面整到最精緻都比d客試到味
switch亦兼顧晒手提機同tv玩家
同時佢個基板好似係比其他主機容易port game
一部二千蚊手機嘅snapdragon 7+g2勝任有餘幾倍 手機開模擬器損耗下性能都高過switch

你話勝任有餘幾倍

姐係輕鬆1080p 60?
Where
模擬器折損 原生行性能就係幾倍
switch tegra x1 浮點運算性能0.39tflops
跑分gfxbench azetech ruins 1080p 19fps
snapdragon 7+g2 浮點運算性能1.4tflops
跑分gfxbench azetech ruins 1080p 99fps
spec撚大部分都係小朋友黎
同成本撚一鳩樣
某國近年咁有錢
唔怪得世界大亂
嘥氣啦
老任要控制售價一定唔會用最新嘅u
就算snapdragon 7 行到1080 60 都好,班on9 spec 撚又會嘈用落後硬件
任天堂係令多咗好多人打機
老婆玩完Sport, Mario, 卡比呢啲light user向嘅game後會去玩Zelda
Spec 撚:過期硬件
「主機只是遊戲的載體,因此售價應該愈便宜愈好。」山內溥堅信這樣的理念
點解唔夠膽,佢一路方針都係咁行
最on9係開波set到部機定價高一高諗住全世界會買帳啫,結果果年條數先仆晒街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞