Switch幫任天堂七年賺了690億美元

938 回覆
195 Like 9 Dislike
追 spec vs 遊戲性
psp vs nds 年代其實都討論到口臭咁滯
當年有個觀點講
好多細廠比 nds 吸左過去出實驗性質高既 game
因為開發成本低好多

不過今時今日手機遊戲開發成本咪一樣都低 (對比 console)
而且一樣可以觸控
功能 / spec 仲勁過 nds 好多
手機普及率又高
結果好玩既 game 反而冇以前咁多咁 (好似係)
充斥住都係d on9 課金換皮 game
動森 朱紫唔少人拎出街
點都keep返 手提mode 唔會讓哂個市場畀啲濕9電話game
但呢d 休閒玩家每年買 game 量都好低既
可能一年只係買 1~2 隻
重度 gamer 可能個個月都買
大家個要求會好唔同
等下代出先講 等到頸都長
你啱 我係到9up 都哂氣
我印象中 nds vs psp
應該叫做打和架喎 (冇睇條片)
psp 淨係 mon hunt 都贏唔少
台灣/外國好多人都覺得switch唔似傳統手提機/家用機
佢更似而家的平板
佢硬件架構都係同當年2015年平板係一樣 (arm cpu,加強gpu部分)
PSP 8000萬部 NDS 差不多1.6億
但 nds 好似又平一截既
又平行世界?
因為手機本身個操作系統問題,注定佢玩某啲game 有困難,另外手機唔係專 for 玩 game 實際上大部分人都係揾啲無聊 game 攝時間,大部分都係睇吓片,上社交媒體之類,手機 game 其實情況嚴重過家用機,近年越來越少見有人開game 玩了,見最多玩反而係阿叔同師奶
以前個個都覺得手機game一定會取代掌機家機市場
結果而家垃圾手機game多到
整個版出黎再畫幾張CG就可以拎去抽 然後一單698抽10次
畫面比起switch仲簡陋 遊戲性更加唔洗講 打機打到似返工咁
賺到仆街
NDS $1300 PSP $1900 無咩印像
不過nds啲game好賣好多 psp啲game 後期唔掂
印象啫
冇 research
我記得果陣就係 spec vs 創意爭論既分水嶺黎
然後當年 mon hunt vs 超執刀 / 應援團 blablabla 咁嘈
但最後都勉強算係兩邊各自都玩得開心
又或 why not both 咁買晒黎玩 (我係)
NDS 贏到咁都叫平手
任天堂社長明言至少一年內前也不會發售下世代主機或Pro
https://lih.kg/zNcNNcX
#143 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

隔離post個叔叔
psp最大問題就係剩係靠mh先慢慢接近到nds的銷量 (條片入面有講)
但總銷量仍然遠低nds ( psp 8千萬 vs nds 1.4憶)
不過當年香港台灣的確係比較多人玩psp
但係喺日本歐洲美加地區,玩nds係遠高於玩psp
sor
但可摸耳話 nds 係贏
不過 psp 都冇輸咁?
SONY出手提機唔洗中途敗走已經好叻

你睇SEGA NEC BANDAI SNK 全部都係敗走
拎出街玩,但唔會一路行一路玩
Psp 咪三星咁囉,蘋果賺左八成,三叔得一成,其他無得玩了
尋日見到人搭鐵轉車電梯玩殺意達
一個男一個女
我試過搭巴士玩 但真係好易暈車浪
但搭地鐵我會拎出黎玩
睇返switch lite 賣到咁多就知手提機係仲有市場
可能香港少人拎出街啫其他地方中意呢
開頭聽到老任出lite我都覺得佢on9
結果老任又贏
應該唔可以,psp 係真係輸輸地
我有1000-3000機都有
都係咁講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞