Switch幫任天堂七年賺了690億美元

938 回覆
195 Like 9 Dislike
咁我咪問返你如果要係究極手上面穩frame其他廠做唔做到先
唔係睇唔到
係60fps = 合格
合格係唔需要讚
得唔合格先需要屌
我講緊部機唔夠性能,所以會frame drop
你就同我講其他廠 做乜鳩

打個比如 老任係廚師,用緊極有限材料做到勁好食,係有少少缺點(framedrop)
我就感慨如果比多少少材料佢 連個缺點冇埋就好
你就問我其他廚師黎煮會唔會冇左個缺點
做乜鳩啫
佢加價係因應日元匯率急跌
佢收唔返匯水唔見左既地方
唔清楚老任冇加係咪因為佢本身有賺
但你見冇受匯水影響既xbox 咪冇加囉
一套mario 電影已經見到老任啲底牌厚撚過坐山
望下華納又大亂鬥Sony又大亂鬥 有邊隻仲留得底係度
我而加玩switch 多,一黎d game 好玩過ps 果d, 二黎佢二手價又硬淨,我二手zelda 買返黎300 放出去又係300, 免費打機得switch 做到,ps 撚有邊隻game 做到?
玩PS5 Gotham Knights
新patch先lock得住40 fps咁上下
當年NDS咪又係摺機拎枝筆篤篤篤 咪一樣咁多人買
分析師根本9upper
不過又咁講 NDS 個陣連啲3廠game 都好撚好玩 依家switch 真係弱左少少
你睇我上面條數
未加價前未加開發費都未致於賣一部蝕一部啦
講講下又講咗去加價
明明我都冇講加價
新一代比所謂3A大作餵飽左 個個中哂毒咁下下要靚畫質+開放世界
結果依家8成工作室就投入哂D時間去果度 出埋D垃圾驚
點解你會覺得drop frame係關部機性能事
我覺得就算俾其他遊戲廠係其他主機做究極手一樣drop到傻喎 甚至仲出一堆bug
個陣手機game未興起,出game成本又唔高,咪諗到乜touch game都出晒落NDS試
任記係賣一部賺一部.

任記係米計埋遊戲銷售額??
無記錯年年頭10遊戲銷售,有6隻以上係任記既.
加價係我睇多左
自膠sor
唔計開發費
都仲有包裝物流同宣傳
呢啲都係街外人睇得到既數
你夾埋咪會估算到佢係賣一部蝕一部
遊戲性本身就係一種樂趣
啤牌麻雀你會唔會要求佢用鑽石用純金造先可以玩
你唔計齋硬件要加其他嘢
又唔見你講switch時會計埋?
不如你講下點解你會覺得唔關部機性能事
switch計埋都係賺
隻臥龍
雷聲大雨點少
你地個個關心d咁長遠既問題

我只係想佢個joycon唔線飄移
點會唔關性能事
模擬器咪純粹推高個性能黎行switch game 可以推到4k 60穩添
雖然我冇用模擬器
有任豚喺度,幫賺多10年都冇問題啦
依個應該無計,比菇廠壟斷左,間間都比依間廠撚
因為究極手本身呢樣野要calculate既野就有好多
你疊得越多layers就越多
假設一隻game係其他主機 run 60 fps
你一玩到呢樣野都係無可避免地會drop frame
定係其實有chip係平得黎可以run到咁複雜既process我係唔知
如果有但又同時保持到而家switch個體積同價格咁我say sorry
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞