Switch幫任天堂七年賺了690億美元

938 回覆
195 Like 9 Dislike
有比錢課老任既忠實反任
所以廢事出新機
你咪撚屈我spec撚 Sony打手喎
我一路講緊如果出新機某啲人話換新u 會貴幾千蚊 依個講法有問題
Exactly
從銷量睇,spec 撚只係少數
為左一少攝人掉錢落咸水海?無撚野呀?
老任係 dlc 黎講好節制值得讚
上代 botw 個 dlc 幾乎等於 0.4 隻 game
而且就算冇買 dlc 已經玩得好好

講返老任d 機既科技
除左超任一向都唔係最尖果d 啦 (好似係)
gameboy 當年有d 對手出彩mon 啦
但最後都係 gameboy 贏晒
因為慳電丫嘛
而且平丫嘛
同埋機身真係好耐用唔易爛
呢d 就係從玩家 / 玩具角度去講技術力
而唔係一味淨係講畫質、講官能體驗

遊戲機只係講 cpu、display card 咁
我覺得其實都唔全面啦
當然 switch 個 joycon 易壞呢一點係絕對抵屌
果幾百蚊
課一單都唔止啦
你咁講法部switch收貴一千都係一單半
淨係識虛空打靶 第一次見識任記啲死忠咁on9
慳電都係硬件一部分職能黎switch換過晶片就係為咗提高續航
其實 switch 確實價錢係平
以一個老豆既角度睇
兩千幾蚊買部機可以玩三五七年
唔駛擔心轉頭要換機跌錢
好撚抵買

講緊我自己一部手機都四五年先換
老任唔係未試過追性能
當年gamecube性能全面碾壓ps2 (根據gc開發訪談,當年gc係針住ps2 d性能缺點黎開發,所以gc比ps2遲1年6個月發售)

但係最後結果銷量係同世代裏面最低,賣得仲差過xbox甚至dreamcast
先令老任唔再追性能,轉去改用創意+藍海市場
不過switch 講續航我覺得都偏離左大眾
唔覺得好多人真係會拎 switch 出街玩
大多數人有手機就夠啦
switch 主流都係放屋企

所以懷疑下一代老任都會走返轉頭
唔會掌機化
多謝提醒
老任係超任之後基本上都輸晒
n64 又輸 (有買)
gamecube 又輸 (冇買)
係後尾 nds 忽然贏返好多
朱紫出果排一程地鐵一卡車會見到一兩部既程度
同埋portability 唔止係你會唔會係街打,而係你拎去朋友度玩都好方便
就算ps5 有好多party games 都好,我唔認為會有人拎去朋友度開party
有咁勁咩?
我冇追開 pkm 所以冇為意

因為我都有玩所以有留意
拿 樓上個班講到隔離廠d款食電係罪大惡極嘅 switch拎出街搭車玩就高需求黎嘅
我就好簡單 今日呢個型態最輕便係電話 要埋操控性就ipad mini+手制
連仔終極夢想
Sony出PSP5 + Minecraft出4K
psp2 - psp4 去左邊
其實遊戲界依家面臨最大問題係娛樂太多,啲人未必會花錢打機,點增加玩家數量先係最大問題,開發費越來越貴,但投入左又唔代表你一定可以賺得番,尤其玩家群or縮水嘅情況,各種問題搞到啲game同質化好嚴重,遊戲廠唔敢冒險,對比番超任同nds時期真係兩個世界
咁我上面咪叫你砌部2000蚊手提機出黎賣囉
咁好人教任記做生意做乜鳩
再講
結論黎睇 換左U會唔會有貴到呀
貴左班輕玩家會唔會走去買先
當年手機出到咁上下果陣
我諗全人類幾乎都共識掌機要收皮架喇
出街我都唔會帶多部遊戲機咁 on9 啦
當做 gym 咩

switch 可能偶爾會有d game 引到人帶出街
但長遠都 keep 唔到
所以用續航力去屌其他機都唔算好 valid
同埋根本所謂其他機
理論上競爭對手都手機
動森同朱紫個期我見有人拎住黎玩
我自己既話我同FD都有switch 有時會拎埋自己部機去佢地屋企玩sports
我舊公司直頭所有同事都有一部 仲要唔少係女黎
但你同佢講spec佢根本唔知你講乜鳩 佢地只會講佢覺得邊隻game好玩
其實休閒玩家比起真gamer對隻Game個包容性好高 只要你有睇佢地玩既話
關於nds vs psp可以睇呢條片
(有中文字幕,同埋作者其他片有講ps2 vs gc / ps3 vs wii / ps1 vs n64 vs saturn)
https://www.youtube.com/watch?v=sg0N1WYqnFI&list=PL_veWBY42plBdhgVayLsR--3PasU2TY4i&index=11

nds就係靠低價+藍海戰術+pkmon勝出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞