Switch幫任天堂七年賺了690億美元

938 回覆
195 Like 9 Dislike
任記長遠真係可以行迪士尼路線
買間studio拍電影動畫
搞下酒店主題樂園咁
出玩具(已有)
應該會幾好搵
基本上每個女朋友都送過Switch 俾佢地…
呢個世代都買左 5-6 部Switch !
全部封緊塵🤣🤣
巴打換畫換咁密
sony同M$嗰陣都係見人玩自己又玩埋一份既心態
硬件係好 但只有自家出既game先會用心做個體驗 甚至無乜廠跟你玩體感出game
即使而家switch/PS5都會
第三方game既體感/HD震動好多時hea整
Ps move Kinect psvr
任記呢啲就真係用作品說話
係某班人一廂情願啫
人哋行咗唔追spec嘅方針就嚟20年
做咩要屎忽痕差返隻腳落去
巴打點解要做水魚🤣🤣
我成日唔明班所謂Spec撚
而家追spec就唔會理console
緊係追PC
真心,睇埋銷售數字
switch 賣左一億幾部,BOTW 賣左近三千萬部,都只係佔三分一
呢三分一入面都唔知有無10%好似班spec 撚咁嫌呢樣嫌果樣
為左一少撮人R&D 部"switch pro" 係唔合理既
最令人費解係既然switch 咁廢,d game 又睇壞佢地對金眼,其實又關佢地咩事呢
公佈到賣之前好多人睇衰㗎
有新聞話公佈之後任天堂股價跌添
我好記得
果陣啲人個個話佢玩唔到3A
內存又少,SD card 128唔夠用
同期PS VITA正過佢點點點

但係睇翻PS VITA已經收皮摺埋
Switch都係屹立不倒
TOTK一出Switch又食多一水
如果純講size,psv 個大細係揸得舒服d
但係講遊戲體驗switch 就無得輸
不嬲兒登班痴線佬淨係識鳩up叫人升級
咩多多錢都買
事實次次啲機一貴就炒撚晒
之後班痴線佬就會縮返入個閪轉個頭係到恥笑部機無人買
乜都佢地講晒
佢數口特別d㗎 20fps分唔到 oled一年賣咗千幾萬部 每月銷量過晒普通版 個班肯定無一個畫質撚黎出高性能版一定無人買會蝕本
switch 同steam deck 銷量已反映市場最真實既反應
其實你地係真唔明定假唔明
的確唔明個位會員偉論得閒去追下屌switch糟蹋Totk個po
從銷量睇就係spec 撚只係好少數
所以switch 呢部咁廢咁舊既機銷量仍然高過可以打大作既steam deck 一大截
買iphone pro max有幾多spec係撚
PSV我都有
當年我買完已經聞到陣燶味
無他
開頭批Game乜柒都DLC導向

一隻賽車Game 200幾蚊
淨係俾幾架新手車同一兩張地圖你
你以為好似其他game咁跑圈贏車?
唔係啊
係淨係跑圈咋
想要其他車?DLC
想要其他圖?DLC
想換音樂啊?DLC

去到中期先有其他Game
開翻psp舊game
但係要買
Resolution照舊
咁點解我唔玩盜版PSP?

後期出果啲killzone、自由戰爭都救唔翻
話想升spec個班都正常啲 我理解既
擺ip去其他平台先弱智 仲好意思講任豚

仲有咩4K 60fps個班
但其實PC砌得呢個spec都成皮幾兩皮
我買個4K moon都成幾千蚊黎做野
其他人我唔太知 但我真係唔會掟咁多錢落打機度
唔講本家遊戲
全球銷量最好既game係Minecraft同俄羅斯方塊
又無人屌 笑死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞