Switch幫任天堂七年賺了690億美元

938 回覆
195 Like 9 Dislike
pkmon go算一半
但火紋依家都仲係老任最賺錢既手遊🤣
利申:有玩有課
老任不嬲都視手遊係引流
始終都係引人買game
火紋係因為本身名氣大賣game少(雖然依家都百萬級)
人氣角色多到數唔完老玩家又買單肯課
乜keep住做
asus ally要用到最新zen 4先穩到60fps

但電得一個鐘

我當每年硬件進步慳1x%電 到可以用到3-4個hr

可能要10年後先賣到2千蚊
識分x86同arm未
仲係到懶係高深咁on99技術分析
任天堂學班on9仔技術分析所有野用哂最先進既科技一早就執撚左
Game boy就係好例子 黑白mon 低像素
但慳電 賣得平 全力研究多d好玩既遊戲
打撚到世嘉 snk果d彩色高畫質機收撚哂皮連機都唔撚再整
人地GB時期就已經有用枯萎技術整出黎既產品更適合大眾既概念
同埋未出唔代表唔出Game boy都慢慢改進變gbc 然後出後代gba
雖然全部都唔係當代最新科技但絕對係最好玩既遊戲機

所謂「枯萎技術」,即利用便宜、甚至接近被淘汰的技術;「水平思考」則是擺脫直線邏輯思維,以創意另類方式解決問題。 Game boy制作人橫井軍平相信,與其追逐開發商和用家都不熟悉的最新科技,不如把「枯萎技術」和「水平思考」結合起來,或許會容易製作出能吸引大眾的商品。
筆控RPG
可以用筆劃個迴力鏢飛嘅路線
仲有個解謎部機上下蓋合埋先解到
好深刻印象
用盡你硬件可以發揮既方式去體驗個遊戲
仲要用口吹郁帆船
真係幾過癮
佢地靜係識叫你分x86同arm呢d所謂技術既片面之詞
好似識左幾個term就係高人一等咁
依加就係高階x86晶片既運算能力咁高先剛剛好hold到d大作1080 60fps
仲要賣成6k又成舊磚咁又大食,arm既低消耗既特性就係犧牲左運算能力先能夠達成,但就想可以輕鬆運行大作
連sony d高層都跳出黎講好既ip同親民好玩好緊要既時候
佢地仲係到倒米 依加ps5既遊戲產量愈來愈小某程度都係過份追求畫面既副作用之一,開發貴到仆街,仲要比d政治正確入侵
遊戲性>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>畫質

無遊戲性點叫遊戲
畫質高托 又唔係睇戲
諗起之前玩完刺客odyssey爆機果下
即刻有種終於坐完監解放既感覺
頭十個鐘真係ok既當睇下風景,但後面全部都係一撚樣既清營地
同d無視濕鳩跑腿任,但唔玩埋佢又覺得好浪費
結果最後結局個主線任 居然只係要你一下吉死個女人
冇錯 ... 非常之同意
遊戲最重要係咩呀 ... 好玩囉
電影最重要係咩呀 ... 好睇囉
係想你地正確認識返呢個世代硬件性能發展到咩地步 唔需要無問題 唔好不停發表謬論話要一萬蚊玩得半個鐘貨仔
無人要求無止境追求畫面 只係滿足返佢自己隻mon set出黎嘅水平 寫得勁清楚一部二千蚊手機嘅snapdragon 7+g2勝任有餘幾倍 手機開模擬器損耗下性能都高過switch 真正一萬蚊個部叫m2 ipad pro
google下就識分係到steamdeck ally點點點 人地行第二個條路緊係全部都唔同環境
仲點解無人出 因為得老任有獨家game可以帶得起銷量人地唯有行x86食pc game 同樣arm平台得手機垃圾game 咁直接去整手機仲好賺
想佢用返今日中端水平嘅硬件根本同遊戲性 售價定位無衝突好嘅硬件更加可以賦予佢更好體驗 更好續航 支援更多玩法可能性 開發團隊已經榨乾晒switch所有性能 升級硬件勢在必行
照計其實老任都係燒錢去開發totk,只係燒響唔同位,點解其他廠都係燒錢整驚但做唔到老任個level?真係冇人材?
難做同唔做
https://www.youtube.com/watch?v=Pe0EgNbDjRk
https://www.youtube.com/watch?v=akhCNqVfIDo
console機最佳化就必要同埋易做d
調返轉睇下手機game得一隻原神 就變咗手機厰搏晒老命去最佳化硬件調配去fit隻game
sor get錯意思純粹講好唔好玩就睇返呢篇新聞
RPG的「跑腿任務」太無聊?知名遊戲設計師提出5大改善方向
https://lih.kg/3325913
巴打我既意思係大家都係燒錢,老任就燒錢響gameplay細節上打磨,其他廠就燒錢響畫面上打磨,點解其他廠唔會選擇響gameplay細節上打磨又或者有咁選擇但點解做唔到老任個level
n64 gc咪就係果個世代性能最好果部
果時見到剛剛出既ps1咁賣得 任天堂走去學人追spec
gc生化4個畫面好ps2 十條街, 但係銷量輸左十條街
所以先轉返藍海戰略 用相對平既成本出部連師奶都接受到既wii
結果咪大賣
wii u又想要埋d高畫質大作 一開始比哂第三方發力
拎d刺客信條 cod做王牌 咪冇哂d fans 家庭客 自己on9
依加班spec撚又想佢行返呢兩條路
BIO HAZARD 4哩個經典
係CAPCOM董事局走去推翻三上真司同任天堂DEAL既獨佔協議
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞