Switch幫任天堂七年賺了690億美元

938 回覆
195 Like 9 Dislike
人哋個product cycle就幫公司賺咗690億,cycle完咪出新機囉,佢出隻game玩到而又未完cycle就唔會出㗎啦
成日話玩壞眼,但你自己作為消費者又號召唔到人vote out部機,咁你一係玩一係唔玩㗎啦,問題就係佢嘅game令大部分人都ignore咗機能呢個問題,你真係吹佢唔漲
其實手提機用x86 出就一定貴好多ARM 係會平好多既

當然純打機效能ARM SOC未必夠你X86+獨立GPU咁勁
好煩 講黎講去呢d討論咗咁耐嘅嘢
軟件硬件兩樣嘢黎手機遊戲個個去晒做課金驚錢易賺
呢啲唔識費事嘥口水講啦拎埋同一個架構今時今日最uodate同價位spec俾佢哋睇 都係點唔化
咁當年粒u今日仲係咪2000蚊
咁佢係咪仲賣你2000蚊
屌乜野 做吓你個腦睇吓我講咩喇
一路講緊下代switch 換同代新u 根本唔會貴幾千蚊
九唔搭八
點解你覺得佢會增加成本做d降低利潤既事
一路話佢訓係到都有賺係威㗎
而家d console game 咪一樣課金化
所謂 3A 大作既 dlc 你覺得少咩?
不過如果要爭論 spec
switch 就算把啦
任天堂由一開始無謂紅白機定 gameboy
本身就定位家庭 / 大眾向 / 遊戲 / 玩具
用當期大眾最接受到既水平同價格黎賣
出力放晒係可玩性上面
要講最有效用盡d 科技優勢
不如問點解唔買 pc 要買 console
消費者緊要幫商家賺到盡喇
繼續玩 模糊到喊既xb3 lag到仆街既Pkm
部switch 賣多10年喇
人地本身就係講緊
switch 出果陣個定價係佢心水範圍
你又拎今日 u 既成本出黎屌
呢d 先係九唔搭八
???
任記用上一代技術野你唔係買switch個陣已經知咩
佢係唔撚理你班spec撚有咩計
其實你咁有才能洗咩教任記做生意姐 叫SONY出返手提機咪得囉
咩「lag 到喊」「玩壞眼」呢d 真係吹大左

反而玩到唔夠訓呢個問題嚴重好多
好多年未試過咁玩法
咁又唔洗擔心D價會暴漲

其實主機近代開賣個定價唔會差好多
WII U同SWITCH 都係299美金 (WII 平50 249美金)
PS3同PS5(碟版) 開頭個價都係499美金
中間PS4 平左100美金賣399
算啦 幾條友淨係識錄音機遊戲性 人地分析技術可能性就又要懶叻搭爹stat就放咗出黎 無咩有意義討論就收檔 由佢偷偷留下負評或者索狗索狗咁叫算數
商業社會理所當然既野 唔知你做咩咁唔滿意

spec撚基數真係咁多咪罷買,買下d近排出既手提機增加市場競爭力

講真有買steamdeck個po既人冇一個係度做spec撚架喎
成個po 本身就係討論啤牌好玩、好暢銷
你地就係咁屌啤牌用紙做、濕左水會爛、一副咁平都有人玩咁 on9
然後話隔離飛行棋用水晶、鑽石做好靚
又話金價跌左好多
問點解唔用黃金整啤牌?

勁 on9
事實上10隻spec撚9隻買完totk又要屌

老任錢都收埋佢會理你?
咪就係眼紅d細studio是但畫幾張卡都有課長抽爆低風險高回報
至於硬件定係你覺得二千零蚊部電子設備好尖端科技
要設計出一隻 totk 咁既game 都叫「訓係到賺」

出d 換皮不換膽既課金 game 就真係訓係到賺喇
搵幾個畫師
定期出d 真香囡囡出黎
就有傻鳩課金
SD玩家得鳩閒走黎switch po撩交嗌咩
見到title寫住任記用switch賺左690億美金就頂唔順走黎吠仲有邊班姐
你圍爐咋wo唔俾人討論硬件?你自己睇下樓上條thread最頂講緊咩 條友覆人講iphone cpu好貴
隻game無收你錢咩講緊部機訓係到賺 我以為你logic會好d添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞