[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(16)暨交流區

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
Kindle Scribe有咩比唔到你
令你要買部remarkable?
早知我訂scribe嘅時候就買premium pen
自己覺得remarkable 書寫體驗真係好癲
今日試boox都覺得麻麻地
淨係講寫野嘅感覺我覺得remarkable 真係我自己接觸過最好
我而家反而有啲煩惱買咩新機
啱啱朋友整爛咗我部sage
有個理由比自己買新機
諗緊boox tab x 定scribe or eclipse
補多句我自己都用過4—5支筆
Lamy,斯德樓,remarkable 兩支 , scribe,boox
(唔計kobo呢啲唔同系統嘅)
Remarkable 個平版寫感我覺得係最好
同埋我覺得佢嗰個接受能力好強
例如係Lamy for 磨砂同埋光滑screen 喺remarkable 上面都係不差 但去到其他enote上面有時會明顯地差過原廠嗰支 好容易寫寫下斷開左
我都諗左好耐 scribe 定 eclipse , 不過eclipse有保養
我都煩緊 有保養好重要
Kobo我sage一開始超多bug
Boox主要係多功能 同想試下android eink
Btw boox想問下用家們 佢software update如何
睇你對書寫要求係點
scribe 個mon係清啲但佢嘅書寫功能好雞肋
其次就係kindle/kobo嘅平台啱你多啲
boox update都幾密, 一年起碼都有幾次
雖然唔同機種, 唔同andriod version嘅update頻率都唔同
但起碼我幾年前嘅nova pro仲有update
Kobo個網down咗
今日買左部Libra 2
想問睇完想睇嘅中文書,要轉去日本store係咪無咩可能?見有人話要買部日機開日本hobo
用得返了
你開多個淨係日區嘅acct應該就得,除咗日區,其他區全部可以互轉
Thx, 咁想請問一下據你所知有冇耐用性方面嘅問題?
而家諗緊買唔買埋保險
依家睇返佢啲舊型號有mini hdmi好葡萄
齋睇書係咪kindle好啲
唔洗寫notes
我前後買過3部
平時有用套,冇跌過,sofar冇試過爛
想問香港同日本電壓唔係唔同?日本樂天買嘅話,香港係用到?
用到
Usb c叉電
剛剛入手左Kindle,試過轉Kobo書入去揀埋新字體,但啲標點,。都係貼晒底,係咪因為佢detect左個文體做簡體,可以點調整
1516左好耐Oasis 3 定iPad mini
個價差少少 mini 又好似違背咗e reader 原意
本身已經有iPad pro但係嫌佢太大部
Oasis 3
利伸:iPad pro 12.9 同 Oasis 3 都有
ipad mini手感真係好好
但睇書真係冇辦法用pad睇
對眼頂唔順
想問最basic n 年前嘅kindle係咪做唔到直排?點轉換都好似唔OK
我反而覺得睇書oasis手感好d
但係而家睇慣咗8吋起跳
七吋唔係好接受到
想叫你買Oasis
但又好驚你買完之後佢出新一款
我都有iPad Pro 但睇書會用oasis
已買oasis
想問問而家kindle仲可唔可以usb入書
見有post話唔可以USB?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞