[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(16)暨交流區

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
多謝巴打指點
的確,我買比屋企人睇中文書多

我只要用到epub入到就得
例如我去humble bundle,又或者google book買完學轉檔就得

咁我睇下kobo邊款好,去去大間誠品望下

網上教學
想問幾時先係週年慶?
大約 9-10月
週年展係買kobo書平
定連reader都會平

例如我見fortress kobo sage平兩百
等下會唔會再平d

定已經好抵買
呢個緊要
多謝巴打
書同機都會減,但機通常係送多啲購書劵,機價唔會平好多,最多都係百零蚊
Sage 好多鑊氣唔好買
用家表示真心唔好買
想問下各位 呢排有無乜kobo書好推介
想用左張coupon 佢
我見kobo係email派75折coupon
香港會唔會有?
發生咩事
係咪要上10.3吋,落7吋果部libra 2,或者用舊機forma

果然誠哥減得比你都唔會係好心
唔會掛
聽聞 Sage 啲電好差,手寫功能好弱

如果純睇書不如買 Libra 2,要手寫就買 Elipsa(假如你一定要買 Kobo 嘅話)
我主要買kobo係想比兩老睇下中文書
佢地好想睇書,但又成日話屋企無位,跟住又唔借書,唯有用ebook reader

Kindle d 書其實岩我多d既
不過有google books可以轉epub既話,我其實用kobo都得既
中文書其實 mooink 都好齊
部forma磚左 乜反應都冇
係咪得返等佢放哂d電再試就冇其他野做到
其實我覺得個大細幾好
因為我自己用10吋真係要坐低用
八吋,有陣時喺街冇嘢做,想睇吓自己note都好方便
又可以當係記事簿咁用
而且佢手寫轉做文字,亦都幾好
跟住睇pdf我個人覺得都可以接受到

但佢最大問題係佢似直接抄咗10寸機個os
Ram 電池都好唔夠
搞到成日hang機,同埋好易冇電
所以除非你真係好想可以喺街寫筆記同埋訓練吓EQ
如果唔係都係買10寸
拿過上手之後,覺得7吋同8吋係拿出街同係屋企睇做個平衡
太大部你出街唔會睇,太細部就好似睇緊電話咁

我預比兩老睇,就想要大少少
但第一次想買就唔上10吋咁遮
一陣佢兩位唔睇
如果成日hang機
咁佢做QC都做得幾差
呢d位唔應該錯

佢上一代forma係呢方面表現係咪好好多
價錢10吋又唔高好多
而且我覺得你比佢地用買好少少
我用慣左都有d位都頂唔順 加埋eink d缺點
到時佢地屌鳩你以為你貪平唔買iPad比佢就唔好
上-代冇買

Sage其實我一路覺得理想中好正
係software shit
其實個價錢同呎吋都好岩用
因為7吋我睇都覺得太細,兩老一定無興趣拿漫畫size
10.3無實體制又貴好多
8吋真係岩岩好

但個software真係咁大獲咩
食電我唔怕,炒我就覺得難搞d
定係我淨係唔應該買kobo 8吋only
多謝巴打意見
我今日都睇多左次demo
10吋 sizr真係好正
放大d都唔覺話睇既野好少
講size佢地一定鍾意

價錢係就係貴架啦
但最大問題係無實體鍵
揸上手睇,隻大拇指點一下就轉page個閱讀感好好
要slide一下先轉頁,多多少少有影響
人覺得sage個實體制唔好
要比較大力先有反應

你考唔考慮oasis?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞