[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(16)暨交流區

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
好讀即係
我主要仲有d 書,都係google books有得買

Kindle係咪可以用Cal轉做岩佢食既format?
我見paperwhite呢d 7吋可以試玩既

因為夠平又有7吋
真係覺得正既,會買10吋
好讀係一個有心人搞嘅網站 入面有好多ebook俾人免費dl
好多中文武俠小說 經典名著都有 甚至有啲日本歐美嘅經典翻譯小說

我未用過calibre唔識答轉唔轉到format
不過據我所知如果要直接睇到Google books嘅書就要用support android嘅e reader 咁kindle同kobo都唔太啱你
呢類e reader好似比較少人用同埋多數係大陸牌子 我都冇乜研究 你可以睇睇post頭嘅機款介紹睇下有冇啱
大陸既e reader
我淨係識上面講既文石
讀墨都有我想睇果本書既
但個reader都係偏貴

google books咁衰架咩
最初真係諗住買kindle,然後係google books轉野入去睇
平野咪做多少少
我睇google books 話靠adobe 係可以convert 落kobo
但係我都想知係咪用pdf 用pdf 睇嘅我寧願貴啲上kobo 官網買kobo epub 算
想買部Kobo 比老豆睇武俠小說
係唔係暫時香港圖書館無得借電子版

叧外我部forma 30分鐘 99%->96% 係唔係快左少少
epub
感謝
moo-ink 好唔好用?
好讀有金庸黃易
用ADOBE 轉去EPUB
咁咪即係其他果幾個brand都可以咁用google books轉落去
係唔係要等一陣load到本書入calibre??
adobe可以down本書落嚟
個檔係epub
咁即係唔洗睇邊個reader
Kindle都睇到google books 喎
等週年慶啦 對上一次好似係全部書 75折
可以
android ereader真係用錢買時間,想平就要做多啲功夫
巴打講緊文石果類
咁我會考慮買個kindle paperwhite平平地玩玩
試下岩唔岩
android除左文石都冇咩好揀
如果你屋企人睇中文書多就應該kobo比較好 因為kindle啲中文書又少又貴
雖然網上係有唔少免費資源嘅 不過比較新同非熱門嘅書始終都係要買

另外就係kindle paperwhite雖然唔錯 但留意返佢係冇粒翻頁制
我自己本身用緊oasis 覺得粒制都對個閱讀體驗提升幾大 唔洗成日郁隻手指又唔會誤觸
如果你係第一次用ereader 建議你去誠品玩下啲機睇幾頁書試下手感先買
請問吓你覺得文石啲機 睇網頁好唔好同share scene落電腦穩定性如何?
文石啲model亂到仆街, 部部唔同spec, 冇可能一句答到
如果係呢幾年model, 尤其note/lumi系列, 正常唔會有問題
反面個問題唔明, 你指做電腦external screen?
睇緊都係最新頂配果兩部 10吋13吋

例如想zoom可以share mon
我之前remarkable做法係將平板project落電腦 電腦再share上zoom

反過來就冇乜需要 如果上網順就ok 因為其實我係想用佢睇GitHub 同overflow 我見d人如果電腦個mon射落平板都幾麻煩 所以就唔考慮平板做second mon
我lumi2睇pdf同網頁, 冇試過玩share screen
但理論上一般android做到嘅野佢都做到, screen sahring正常應該冇問題
Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞