[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(16)暨交流區

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
睇你邊部
我kobo同remarkable lag 到傻
打算 boox
鍾意 open system 多啲

你覺得呢?
可以同一個pdf split兩邊mon,另一邊可以放另一個pdf都可以
好似有人研究過,remarkbale read pdf嘅方法係有轉換,即係佢要轉成自己read到嘅format,所以個file太大就轉唔到
對我嚟講,我覺得tabx 有啲尷尬
比到呢個價錢 我寧願你再貴啲 之後俾多啲功能我 而家有啲tab ultra有鏡頭鍵盤佢又冇 hdmi又冇
我真係當iPad 平板用又唔得 寫感又差過remarkable
我會建議你買lumi2,應該應該有平,性能夠用有突,我啲幾百頁pdf都食到
鏡頭我個人覺得係多鳩餘
鏡頭係有時我會用手機掃doc
唔係必須但呢個價我expect 咩都有
怪係打機 又唔lag 但好似電影d人就死望其他人咁
唔識講
boox啲機,我覺得係有少少overprice
講到底係kindl同kobo太平,因為佢地賺錢嘅唔係機,而係book store
boox呢啲冇book store錢賺嘅,只可以喺機上面賺突你
我只可以講boox嘅生存前提係google冇出ereader,你要android就基本上冇咩可以揀
sor唔明你講咩
因為其實我唔係要Android
如果平啲,我淨係大mon可以split screen 就ok
係13吋本身已經少選擇
我自己都唔識形容
不過其實佢極速我自己都有啲失望
唔係唔好,但係比到呢個價同埋佢講到自己極速
我會expect再順d
我唔清楚remarkable同讀墨果部digital paper做唔做到
你可以上youtube睇睇評測
讀墨13吋好似係有一段時間有得買,而家冇咗
Remarkable我長期用家
試過晒supernote kindle kobo Boox note air2都係覺得佢最好
remarkable我對佢個subscription 機制極度反感
仲要改機制唔係出新機,要舊機嘅人去用新plan
但係佢寫感我自己覺得真係太正
同我嗰陣買翻新機+Lamy支筆3舊usd鬆d
10吋嚟講幾平
同我冇Dropbox plan 但大學包Google drive 所以kobo (drop box only)我想擺得多嘢嘅一樣都係要俾錢
個個都講寫感係所有機最好
我自己係未試過,但我會寧願犧牲少少寫感去換system
提一提,雖然可能好多人都知,
如果用 Android 但用黑白 Mon 響一開始搞 setting 會好痛苦。
響首次處理時,建議駁電腦,用 remote 形式去搞晒 d setting 先。

常用既有 VNC 一類,不過近排發現有隻 scrcpy 都唔錯,開左 USB Debug 之後插線就用得。新買既朋友可以試下。
我自己,因為係紙轉remarkable
佢真係完全冇適應期
我仲記得,我第一次試Boox air 2心諗呢個乜撚嘢垃圾 點解個寫感咁可以咁差(利申呢啲嘢好主觀
而且點講好
佢係我理想中嘅eink notebook ,純粹將紙變做平板,而我唔需要佢做到其他嘢
Boox 大機其實我會開始咗去歸類左做iPad代替品 base on佢呢個價錢同埋大細,咁佢我就會覺得好多嘢我做唔到
搞掂咗,的確係epub要轉kepub個問題

多謝上面巴打解決
而加kobo有鎖區= =?我買台灣書點買都買唔到
你之前有無買過?
Kobo libra有冇辦法可以加到啲好似kindle word wise既功能入去架?
記得就有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞