[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(16)暨交流區

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
可以試下壓縮d
我有d pdf 50mb以上 sage 同remarkable 版版都要load 1陣
咁7-8吋機睇pdf又好似iPad穩陣d
個post之前ching講佢用paper white睇pdf,仲要平時工作睇it野睇左幾年
我深深體會到,只有你自己接唔接受到同有冇需要,冇話絕對得唔得
我好似就係嗰個清
我而家都係用緊sage 睇pdf
我反而係俾你講完
我覺得我會話可以咁樣用
但係唔會推介咁樣用
我覺得電子閱讀器,有陣時真係要自己試
有陣時睇人哋Review都覺得人哋廢噏
因為大家使用場景爭太遠
咁你自己點睇呀?我講左個使用上缺點,接受到咪買囉,邊個邊個睇幾年無問題關我乜事?
你用 sage 好啲,但果位巴打想7-8吋
我之前pw 5
嘩,咁就煩…我用 forma 睇過幾次pdr擋體驗好差,直係太慢
買左部poke5
本身有用過kobo kindle
Poke5個open system係幾正
但入app真係幾慢
同埋最衰冇爬文,本身比較多書係kobo,個kobo app真心麻麻地
縱觀唔同牌子,無論外型同QC我都覺得Kindle略勝一籌
但我係懶到連經電腦入書都唔想
好想kobo可以出部細機個mon係無縫 好似paperwhite咁
始終用過幾個size ereader 用得最多都係kobo clara但厭佢design睇落比較廉價
不過細機其實都有佢嘅好處
不如遲下我有心機寫吓我自己由5吋hisense a5到13吋睇PDF嘅感覺?
可以試吓,正路咁睇書漫畫唔會有咩大問題,係間唔中死吓機咁…但我初買返來試過掃一份a4 文去試下,由於字實在太細要放大,放大完後一眼睇唔哂要移動畫面,成個過程慢同唔順,真係搞唔掂

你係點處理呢啲問題?
Shit 打到一半lihkg auto refresh 冇撚左
我重新打
想請教下
依家用緊第8代kindle,想買新機
爭札緊買新kindle定轉paperwhite
我見新版kindle都有300 dpi, paperwhite除左個mon大d,係咪同kindle無咩分別
Short answer:我唔睇漫畫

Long answer:我自己睇a4 論文同a5書多
我之前kindle同現在kobo 都會自動cut白邊 其實已經細左
之後再打橫自動切三份/兩份(-頁分上中下3part 睇) so far remarkable 好似冇呢個功能 Boox 我未試
其實如果本身係a5 size cut 上下兩份已經足夠 如果你sage自動cut a5 係上下兩份 但我自己中意kindle (我印象中可以自己set 切幾多 但我係唔見kindle先買sage). Set切三份 每part overlap多d會方便有時睇番上文下理

本身有心機打比lihkg refresh 洗左,冇標點同有d brief sorry
咁睇嚟我都真係要揾實機試下先。
依加用緊10.9" ipad,諗住細少少都睇得到

我睇 B5 A4 都有,多數都200頁以上
我第一個回覆咪就係叫佢自己去試
work唔work得自己知
同pdf有時我出版社down我都會壓縮下
你求其Google 搵online pdf compression
有時20-30mb都可以cut half
會load得快d
我直情覺得13吋先係直路,我依家就係用緊lumi2
但唔係個個有budget同需要買咁大
ipad只係一個選擇,但唔係惟一,eink mon呢樣野點都ipad取代唔到,如果佢為左個mon忍受到7吋mon睇,或者佢全部都係文字pdf,可以機內重新排板,咁都冇話唔得
實機你可以試吓佢啲反應睇自己接唔接受到,而且你個檔案太大佢會進一步變慢,因為機能真係唔算勁,你會唔會用來係商城買書睇先?
用緊lumi2答你,boox你想點cut都可以
如果有budget同唔介意大陸牌子,boox高階果幾部個spec係連game都打到,雖然你唔會咁做
我試過 個feel好怪
我自己唔中意新機一個minor問題係我見Boox舊機有hdmi口
怪係指咩
拆左hdmi口,應該係想sell自己另外出嘅獨立eink mon,所以加左個類似air play嘅功能
不過android機可以用app解決,usbc都做到
咁識唔識 左右兩頁pdf 掃描變一頁頁嘅PDF
我之前有幾本classics econ書係
要電腦切完放上kindle 先ok
有啲 epub 同會喺啲商城買,但係唔多。
二百幾 MB 嘅 PDF 算唔算大?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞