[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(16)暨交流區

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
咁我基本上都會揀libra 2
拿到出街又有實體鍵

請問巴打用落有冇話成日hang 機
Epub如果佢有優勢,我會玩下google book換入去睇
用緊iPad睇 真係眼疾
咁我會建議你考慮吓Kindle Oasis
一樣係7吋mon+有實體鍵

可能我有bias 但Kindle真係好用啲
Kobo一上手就hang到我懷疑人生
factory reset咗之後好好多
但仲係無kindle咁流暢
所以我宜家都係主力用kindle
Oasis更加係我最愛個掣好好撳

epub優勢其實好少
因為Amazon都有send-to-kindle功能
將epub檔直接email/拉落amazon網站佢會幫你轉檔
所以呢個微優勢可以不理
建議你上youtube睇啲libra 2同oasis嘅side-by-side comparison影片仲有用

Google book轉檔我都玩過
最煩反而係要留意佢係真epub定係假epub(即係開出嚟其實係pdf格式)
Kindle書點轉番入kobo
搵左好多都搵唔到方法
反而kobo入kindle就有
喺amazon官網Manage your content & device嗰度download你買咗嘅書
將啲書入落Calibre嗰度remove DRM
再轉做epub就得
試下先 唔該你
位 ching 覺得無問題係因為未試過,所以先上來問,有明顯問題就應該講,你自己都唔用6-7吋睇啦大佬,你聽人用 kobo 6-7吋明顯有問題,大家叫唔好你一句佢鐘意就得同 你要死做乜唔比你死 有乜分別?

各位巴打講嘅缺點係大話就話姐….
去到Manage your content & device個到就kick住左,點download落電腦到

佢顯示得我部iPad同iPhone
我試過 kobo hk 轉書過 台灣,但發現轉過係質素差過原生

上面有無”Content”呢個位?
有呀 佢顯示左我個3本書
你呢個講法同用親iphone mini都係買唔起pro max有咩分別
轉完有機會會走位
質素方面就應該要喺setting嗰度較
所以買咩ereader視乎睇咩書多
英文書為主就kindle
中文書就kobo
如果一半半就睇你重視咩feature
好大分別囉,mini 同 pro max 除大細都係咁用,唔係mini 就慢到痴線,睇到眼盲仲成日死機,iPhone 你覺得字細放大都易,而且啲巴打都唔係講錢

喺本書右方揀more action
然後再撳download and transfer

不過你本身係咪無kindle?
ereader功能咁單一嘅device, 係睇你平時點用, 本身有咩需要
我唔會將細機視為大機嘅劣化版, 你個人有需要咪買咩機
我自己要A4 size先舒服, 但有fd覺得10"重量size剛剛好
如果有人真心覺得8"一手揸到, cut幾part睇都冇所謂, 唔通我要屌佢on9咩

我more action得呢幾樣
無download and transfer

本身無kindle
得kobo
個陣係Amazon買完係iPad睇
係最近先買左部kobo
你就咁商店睇我同意呀,但睇 pdf 另一件事來
我都強烈建議睇pdf要10"以上,但唔會否定用到8"睇嘅人,只可以講我學唔黎
咁應該無辦法
要有kindle先download到
因為佢原意係俾你download完入番落自己部kindle度
尤其是係早期嗰幾代kindle只有3G無Wifi
宜家好多國家停咗3G 嗰啲人就要自己入書

巴打會唔會有friend借kindle俾你一用
或者你自己買部二手玩吓
咁就唔好話想買無問題啦,咁好不負責任姐,大佬呀,上面問果位巴打係講緊a4 size 2百幾頁呀,我仲特別 問佢會唔會商城買書睇,佢自己都話少,問心你買 kobo /kindly 7-8吋做呢個用途推唔推薦先? 我都幾肯定大部分用家咁嘅用途係唔會頂得順囉,尤其果位用開 air 只係不滿重係咁多…
我第一個回覆係叫佢自己試下
我態度就係, 一般唔會推薦, 但你自己試完覺得ok咁就冇咩唔得
咁咪就係水佢買囉,你明知有乜問題嘅,咁同我講嘅 你要死我做乜唔比你死 有乜分別?咪咁啦好無?大家比錢買完嘢都唔想買番去得物無所用,明顯有大問題就唔好叫佢買番去試
除左部分特殊機種, 出面咁多demo機, 試一定要買?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞