[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(16)暨交流區

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
塵封左kindle 超過3年
無叉過電
依然用到

新手都爬過文,以前有本kindle 但大部分都係英文書所以塵封左,最近入左手kobo,收尾爬完post 先發現boox中文書最齊,咁點解大家都唔買呢?主要原因係咩呢?
我自己就因為BOOX唔係封閉式
佢行android系統
意味住愈用愈慢
所以我寧願揀少啲書嘅kobo
同埋聽啲巴打講BOOX貴得嚟質素參差
冇事就好好用
有事咪送去整
boox好似唔係賣書平台...
用得佢都係裝其他書城嘅app嚟睇
有冇平小小(千幾左右)嘅非中國制嘅android機推介?
最近買左libra2 見之前有師兄話PChome 書平過kobo,但係我比對過下 發現好似一樣價錢
另外仲有邊度網上書店可以介紹下
巴打想問睇kobo自家既書會唔會有殘影
另外睇pdf 有殘影係咪都攪唔到?

打算聽日入手libra 2
中文電子書店有讀墨、hyread、kobo、bookwalker、pubu、play圖書
另外,kindle同部分台灣書局(博XX、金石X、TAAZE)都有中文電子書

我自己主要用bookwalker,其他唔太熟
BW買書會有點數,1點1蚊TWD,耐唔耐會有特價/點數up(一個月通常有幾次
不過淨係可以係佢個網/app度睇書,同有啲小說、漫畫限台灣IP買
無論如何,千祈唔好揀用Facebook登入,年年都有排會比fb整鬼login唔到

kindle、讀墨、hyread、kobo同pubu都有出自己嘅閱讀器,其他應該都要去返網頁/app睇
我未買KOBO自家書所以答你唔到
PDF殘影就重開畫面就OK
pchome上面嘅kobo書每月6號都有K書日73折,間中有其他活動71折
比kobo本站優惠嘅次數同折頭都大啲
如果無做緊優惠,兩邊價錢都一樣
原來係咁,kobo 係咪行android?
好多書的確好吸引,不過我都有擔心佢玩得幾年就handle,好似我試用都已經覺得窒窒下,但睇下一頁仲有殘影
Google book係平d
但有人講過佢d書有壓縮過
如果買文字書係ok 例如小說咁
但係如果你買好多圖既書 都係用返其他好啲
價錢 Kindle機平 1000蚊都唔使 kobo 一千蚊頭到有部
我試過隔一個月先着返部機,個電量依然冇變過
呢樣真心癲
唔係
如果想買android機,就幾乎得文石可以揀
多數人都寧願平啲但麻煩啲
買咗返黎無用套,第二日就花咗
五月豐澤有得抽一折 Clara 2E
咁正
邊部
Kobo 2e
但用套又會好重
你覺得Eilpsa 2E值唔值得買
你地有幾多部機?
我有4部
全部都有cover
有兩部係二手
Kobo libra 2
Kindle scribe
Kindle paperwhite 5
Remarkable 2

點解會愈買愈多CLS
其實買咁多部有乜用途??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞