[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(16)暨交流區

1001 回覆
20 Like 1 Dislike

結果兩個同事都買咗 ebook reader
不過唔係 kindle
用咗 kindle 都差不多十年
99% 英文書
中文書我買實體
以前每次番香港放假就買
但拎唔晒有啲留係香港
3年 covid
好多比我屋企人 dum 晒
仲要新書
真係慘
但又唔想買多部
又怕麻煩要轉轉轉
所以都係睇番英文書
Sony 部野好貴
但記得好似幾靚
不過Sony 不嬲整機靚
以前啲 pda 真係靚得交關
未試過用kindle 睇textbook
但我覺得 pdf 適合啲?
Kindle 好似唔多啱
早一兩年睇過得好少書
啱睇嘅就更少
要搵都難搵
無乜分類
Scribe 有興趣
唔算貴
第一部 e-reader Sony pda 都要 $2600
只係唔知大部咗重咗攞來睇書體驗會唔會反而差咗
睇書都要講資歷
睇pdf唔係普通ebook,一般都係業務用,你睇幾多年ebook有咩關係
要講性價比,手機都完勝kindle,因為你根本唔需要另外買多部野
本書有epub format
上humble bundle見到有得買
我諗住遲d玩google book買書,轉入kindle睇

不過就來要還番比個朋友
希望prime day kindle大減價
唔係就買libra 2
唔係講資歷
係總結我自己 20 年嘅經驗
有好幾年要睇好多 paper
嗰時無 iPad
一係 print 一係電腦睇
如果係依家應該會用 iPad
難以想像用kindle 6-7” 睇
Kindle同Kobo我都有
中英文書我都有睇
論硬件同wireless syncing,Kindle真係好好多
但Kobo就多啲customisation
function上就各有千秋

同埋將Kobo同Kindle啲書互入都唔難
不過epub比較common
呢方面Kobo有少少優勢
果位ching覺得冇問題咪得囉,我自己都用緊A4 size ereader睇,唔通要迫所有人買A4 size咩
最撚戇鳩就係一野叫人用ipad,否定左eink呢個前提,成件事冇野值得討論
收到remarkable了 係撚過朋友部boox 情況下摸黑買左
即刻入左好多本 幾百頁既pdf同epub試
發覺有圖既Epub remarkable 係唔太處理到
d 圖會縮到勁細, 但純文字就ok

呢一樣野我係boox到無點察覺過,但都叫有workaround,可以轉左d Epub做pdf先就得 有個值得注意既位係remarkable原生睇唔到中文
我第一日就要開個terminal出黎連ssh copy返d中文font入去改config先睇到
件事唔難 但對於正常用家係好卻步,但同樣道理,睇pdf就解決到。

值得讃既係無想像咁慢,load 幾百頁pdf都係好快 唔覺有youtube review做test既"lag",然後寫字個感覺係好正,真係似一張紙+鉛筆既配合。

build quality都唔差 望落係幾正好有design感,但同價位boox tab ultra我覺得一樣做到

我自己最大既決定位就係remarkable 原生系統咩都無 真係純e notebook + reader 無任何功能,對我呢d好易distract既人好大幫助 但相反你有紀律既話永遠都係其他品牌優先

但我個人黎講係用非常開心 使用體驗同閱讀書寫都好流暢好正 睇essay勁正
btw上面有人講 Eink vs Ipad問題, 我覺得IPad最大問題就係個mon, LED己經係死證,睇書個mon長期對你眼閃,雖然認知上無分別但對思考同學習係真係有影響 (最少我有,當然係主觀感受啦,希望遲D搵到paper係研究呢D)

我自己對住e ink mon 無論Kindle定Remarkable個人既專注力同精神都係比望IPad 持久,物理上隻眼都係放鬆好多 唔洗花力水逼自己望住個會令你眼乾既mon都release返好多專注力出黎

我睇書都係為學習 唔係搞意志力訓練 工作關係己經對左好多年Mon了 好清楚個Mon對自己眼有咩影響

至於有無優勝?你要快 responsive咁緊係勁d啦Ipad 但事實上都係睇字 要咁多smooth animation做咩
上面巴打問過,我都想知
remarkable可唔可同畫面顯示兩頁pdf
Remarkable 好遺憾係無呢個功能
對於需要做比對既academics 係一個大缺陷
咁睇落remarkable最大而且係惟一嘅優點只有寫感
同意,仲有就係一個缺點屈成優點既無Android OS 無apps 但我暫時只用e reader + pdf notes taking 的確使用體驗係好好 無多餘功能比我去試同玩

今日用左幾粒鐘mark野睇essay 暫時都無大問題
用緊boox嘅答你,我從來都冇分心嘅問題
因為你係唔會用部機打機睇片,頂到盡都係睇小說同漫畫
真係要分心,都係拎返電話ipad
我應該專注力唔夠好你好 我撚左朋友boox 一星期真係會on9到研究可以用佢黎做咩
會諗可唔可以裝obsidian /notion個d
obsidian重度用家
其實好少寫note落pdf, 我會開返電腦打入obsidian
以前試過好多方法, 紙本, goodnote, 最後都係會搵唔返啲野寫左去邊
估唔到有obsidian 重度用家
我重到會用黎做task management + knowledge vault 仲自己改埋介面 用data view
我都係用基本功能
但個系統真係好啱做學術筆記, 尤其文科啲ref linkage
Yes 我依家都係主要咁用 將唔同野做ref 一時唔記得可以即刻link 去睇
原來係同行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞