[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(16)暨交流區

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
點試?邊個場有2百幾頁 a4 size pdf 係機入面比你試?咪又係普通書同漫畫
金雞, 你可以usb拎個file去, 叫佢俾你試
如果人唔喺香港, youtube已經好多review有試過, 都可以參考
嗱,你個資訊就反而有用喎,前面果大堆就真係無用,乜嘢都貴客自理咁討論區有乜用?

我買樣野上得問緊係想問大家實際情況同意見同優缺點(尤其缺點),次次都一句自己落去試咁車過去,鬼唔知要去試咩,點試呀?有乜嘢要注意?邊度方便試?分享吓係咪會死人

個標題都大大隻字寫住選擇困難啦係咪
你不如拉上去第一頁, 睇下PDF ereader果part係邊個寫
唔好了 又買多部
睇下有無開心版下載算
咁咪啱囉,我咪問點試?你個pdf建議係唔建議3千以下係咪?無特別講係邊試到大量pdf係咪?基本上都十吋以上係咪?

我無話你一定要分享,但上面位巴打諗住用三千以下7-8吋機睇 pdf 叫佢唔好係合乎番你推薦喎,係咪先?咁有乜好反對,真心唔明有乜問題?頂多話應該推薦番買好啲就話
唔明你針住佢做咩 人地咪講左只有自己試先會知道岩唔岩洗 我上網睇左咁耐review 搵左勁多意見測試都係屌 remarkable 我咪又係買左黎開心使用

人地巴打一早講左e reader既野就係好主觀 買得黎用既都係睇書睇文 點都有判斷能力 最多就係交流意見比多d facts 出黎幫人判斷 而唔係咩野iPad 最好 咩最差

呢d野人人唔同 正如位巴打用boox 都可以覺得我買remarkable on99 因為又無split screen又無咁多apps 又無背光 死剩書寫感好 但大家係可以正正經經討論的
佢本身就預設左要用10"以上ereader睇先係「正確」, 其他方法都係唔work
第一頁寫左Q&A, 俾埋review channel, 叫人自己去試, 我都唔明仲想點
可能下個post Q&A要highlight寫明要自己試左先, 雖然我以為係common sense
我估我既情況,轉書機會高
因為我會睇網上小說,例如E家睇緊異世界藥局既小說,又或者想睇相思櫻既靈界警察同後續
呢d一係要上網自己copy 落txt轉epub,一係就google book轉過來
同埋有時睇下學術性既中文書,唔知會唔會用到kobo,我當住google book夠用先

我textbook睇英文果d,有amazon買既實體書(有kindle唔買實體
有d係humble bundle買,果d唔肯定係唔係真epub

所以,如果巴打咁講
雖然oasis3舊d,咁我睇下佢/paperwhite
Paperwhite真係平好多,我當入門試用夠做

如果真係用得順先再買10吋model
感謝巴打
我已經去到個地址只改台灣/香港,後面嗰一抽都唔改,電話用852,轉過幾次都冇問題
叫下春
Oasis肯出type C未!!!!
英文書的話library genesis幫到你
其實kobo同kindle都睇到txt㗎
我都係直接掟txt入部機睇

新一代paperwhite個mon都夠大
缺點係無實體鍵 同埋個設計我攞得唔就手
因為邊框好窄

題外話:
Kobo無得喺pdf度highlight
如果你有啲學術書得pdf 日後又想要10吋
Kobo Elipsa未必係最好選擇
祝巴打搵到理想ereader
人係外國嘅話,大把機會買完返嚟退
多謝巴打
最後真係唔掂既,買部paperwhite拿出街睇
點都無錯既

我就無highlight呢個concern
我只係怕epub轉入去睇呢個問題
如果hardware kobo麻麻,又或者好似上網d評價咁話libra 2有時會hang 機

咁就paperwhite作入門試手用最岩
之前我個fd部6吋都已經幾正

10吋就等我用熟,買來比兩老睇下書
兩老唔知會唔會突然愛上番睇書
Kobo 唔好
Txt 記page number麻麻哋
你要每次熄mon 之前
要退出文件,如果唔係下次睇會彈去第一頁
我諗 Oasis 唔會再出,paper white 加到 6.8吋似乎已取代咗 Oasis 了
完全唔係嗰回事喎
oasis嘅重點除咗mon size 仲有翻頁掣同埋個grip位
廠商唔係淨係喺用家角度睇嘛,佢哋都會諗有冇市場、成本考慮等因素
Libra2 同sage 點揀
見到豐澤做緊優惠
兩個只係差360
入手邊個好
漫畫有無邊部幫到手
邊間做緊
https://kox.moe/
Kindle恩物
Kobo都入到 不過要轉檔先

原來有漫畫資源,原本打算買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞