[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(16)暨交流區

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
你諗好買邊部未
到時睇價錢做人
Scribe行先,paperwhite次選
Kindle 用過三部
一部俾人偷咗
從來都冇硬件問題
Libra 2第三選擇?
計計埋埋用過5部Kindle都無事
舊年貪得意買番2014年嘅Voyage
開箱用到宜家都無事
琴日喺豐澤試過moo-ink plus 2, 覺得啲highlight/ 揭頁lag 過自己部Kindle paper white係咪正常?
https://www.kobo.com/tw/zh/p/tw-kobo-SPP2023

KOBO 既尖端書做特價。
都ok 我部sage之前個mon出事 佢話我裂左 換部新俾我
Scribe同Elipsa呢類10.3吋大牌子首選
Scribe如果prime day減價就入佢
一部到位,唔洗之後心掛掛,兩老又用得

次選就當自己第一次擁有,咪Paperwhite先
Libra 2大少少同實體鍵貴幾百,好似唔多值咁
所以最初我係想揀sage

當然,最後都係睇邊個打折打得狠
可能我搵d教學太舊
又話要用PC版kindle app download嚟轉
再搵下
如果無撞過都咁
佢既QC都真係
應該算係倖存者偏差, 冇事冇幹係唔會專登上網講
我唔敢肯定係唔係我女跳sofa踩到🤣🤣
反而第一部paperwhite 太方便 擺後褲袋揸車唔記得攞出黎坐爆左
呀女就算啦
追咗好幾版

畀隔離牛某個post 引起想買e reader 好多年嘅心
上網睇咗好多片之後
諗緊文石boox 系
想問note x 2 係咪即係note air 2

其實好少睇電子書
之前有部kindle 都封咗塵 只有睇長篇小說會想睇
想整部e reader 用嚟睇長篇blog/ medium 長文/ 有時save 低嘅ios reading list / 新聞app例如明報星期日生活

又同時
其他用具暫時全部都係apple
(Mbp iphone se2
每日都會用電腦打字/ 用iphone 寫日記/ 用細keyboard 打字

揀文石e reader 用嚟睇文/上網睇文會唔會好不智呢?(手寫抄notes 接近零
定還是揀文石mira/ 大上link 嚟睇會唔會好啲呢?

見到頭版有寫3k 以下都係ipad
但本身用電腦都對得耐 又屎忽痕想試e link tablet

覺得 下面條片 9:41 講得幾好

殘體慎入

有好多文save 咗會想睇 大概係咁嘅用途
平時書本嘅又多數實體書(始終啲大部體可以揭下,而先前用kindle 都多數唔會翻上翻後)
但嚟緊都想慢慢過渡去e reader/ ipad
唔知道有冇老手可以畀啲意見呢
問題你有冇budget, boox做到你講嘅野基本要10", 價錢4k up
Ching點加字體
我用kobo libra2 就咁拉入去就有
我無用過文石
不過如果想睇articles/網頁
可以用Pocket網站/app save低條link
然後用kobo睇
Kindle Unlimited香港係咪都用到?
oasis係micro usb
呢個年代真係買唔落手
利申唔見咗部oasis 物色緊替代物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞