[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(16)暨交流區

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
宜家paperwhite signature除咗無實體鍵
樣樣都比Oasis優勝
我估Amazon應該諗住等Oasis條line自然死亡
好似Voyage咁
睇到8吋實物真係幾驚喜
睇pdf同漫畫清好多
Oasis無論質感定實體鍵都一流
可惜amazon寧願開發10吋mon
用緊Kobo H2O
原來已經停左產
類似嘅型號係Libra?
最慘係連oasis 7吋都唔出
8吋唔出都比番舊既7吋 product line啦
我估可能因為6.8吋同7吋唔差得遠
同埋paperwhite平好多
因為實體鍵貴幾百,我估外國唔受
除咗實體鍵之外個grip位同物料都差好遠
paperwhite係膠oasis係aluminium 同埋嗰個握手位個設計真係好正 長時間睇書都揸得好舒服
不過呢啲都算係luxury唔係必需 講性價比嘅話就的確paperwhite好啲
印象中以前paperwhite係6吋 最新嗰代先加大到6.8吋
我估(希望)再出oasis都會加大到8吋左右嚟分返開唔同product line
佢個手位真係好緊要
好順手
但鋁真係咁正咩

如果佢真係上埋8吋
直頭比E家10.3吋好

果個得個mon大
無手位(可能太重,有都無用),又無實體鍵
咁定位唔同嘅
scribe係用嚟睇pdf或者jot notes 所以個mon大啲唔洗不停放大縮細 同埋有筆冇握手位
oasis pocket size係用嚟睇書睇漫畫
都係
scribe真係快D同mon大到睇pdf都OK

不過明明oasis做得咁好
點解唔繼續出
真係賣得咁差咩
我上次埋單好似唔洗450
H2O下一代係libra
我已經心動想入Libra 2,但好驚一買佢就出新機
白色真係好靚
上年年尾趁減價入手咗
應該係想paperwhite同Scribe個定位分得開啲
好似Voyage咁
大家都話佢係機皇
但就係因為佢太正
正過paperwhite但又無Oasis咁貴
所以先俾amazon cut咗
但scribe同paperwhite最平價係差左2千
咁放一個中間oasis,7/8吋有實體鍵唔係product coverage好好多咩
以我觀察reddit嘅kindle用家
願意為咗7吋mon/warm light/實體鍵而洗多100鎂買Oasis嘅人真係唔算多
同埋好多人嫌棄Oasis嘅電池同左右不平衡嘅設計
亦有唔少人嫌佢太横塞唔入口袋
所以我估銷量可能麻麻而被Amazon放棄
不過希望我哋估錯 希望會出第4代啦
D鬼佬真係唔識用
不過都明既,大嗱嗱一百鎂買呢幾個唔一定個個人岩既設計
銷量應該唔高

咁真係要睇kobo libra 2 同sage會唔會賣得好好
會既kindle可以會重用番
實體鍵其實唔係必須,我自己就完全冇所謂
我通常搭車嗰陣睇書
有實體鍵可以單手睇書好方便
尤其是人多擠逼嘅時候
所以我宜家淨係用Voyage同Oasis
粒掣純粹個人手感問題,其實有冇實體鍵都可以單手操作,手機你咪又係單手用
身為手細用家
手機我都要用iPhone mini先可以單手操作
舊代Paperwhite我要用兩隻手捧住嚟用
新代大mon啲更加唔洗講
買有實體翻頁鍵啲機
你買幾錢
冇記錯應該係$1430
豐澤買
想問下有無人用過hyread啲機

用黎借書好似好傻咁
所以已經用緊Voyage同Oasis
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞