[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(16)暨交流區

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
我反而係remarkable
好多人見過佢廣告
但係我身邊得我一個人用
所以成日俾人圍住問
(Eink唔計kindle kobo 好似都係得我一個)
有d friend d就攞部kobo 同remarkable 再比部平板比較吓講俾佢聽
唔多熟,真係直接答佢唔好用唔好買
身邊冇咩人睇書
所以冇人問但平時出街成日見人用
但清一色都係分兩類
Kindle - 睇英文書
Kobo - 睇中文書

老實講我真係鐘意kindle硬件多d, 但kobo睇中文書真係方便太多 搵新書都容易d
我係相反,一開始有fd用sony digital paper,我自己考慮左好耐都冇買,最後搵到boox,覺得係一次過解決左好多問題,最後先入手
咩format
如果兩樣都想就睇型號?

暫時我仲未試Kindle 入kobo既書
遲d都想玩下
得既話,我就唔洗淨係用住Kindle睇教科書
請問下依家kobo買台灣書係咪要轉VPN
上樂天日本買水貨kobo 除咗冇保養仲有冇咩伏?
Epub
會問我睇唔睇到彩色
想買libra 2 但驚一買即出新
而家us kindle store 繁中嘅書都好多仲要平
問題係都厭佢唔夠update
同埋本身我睇輕少說多kindle唔會有
宜家我出街用kobo clara
公司/屋企用scribe, 間唔中先入番睇緊既書落scribe
因為試過elipsa scribe, scribe個寫感好好多
kobo99 間中都有好野
儲儲埋埋都買左唔少
例如:陳浩基 S.T.E.P
我係日本amazon買 都可以英文介面 應該唔關事 你reset試吓
Libra2先出左冇耐冇咁快有新啦
我諗短期內kobo都唔會有新機
Kobo clara, libra, elipsa 都係呢2年先更新
就算要出可能都係sage update先,部機問題多多qc都麻麻地
Mooink定kobo?
如果sage出新機
即買呀

8吋有實體鍵真心正
單手拿得起,Mon唔細

反正我有epub/轉format睇到Kindle書
10吋帶出街又麻煩,scribe仲要唔好揸
死啦
我今日望咗望
Hyread好似好正
Kindle買既書點轉番入kobo?
唔使 地址求其填個台灣就得

我見上網寫有得搞
不過我暫時未試
Download kindle desktop 再download本書 再用calibre轉檔
好似無左kindle desktop個apps?
講吓道理
A4 pdf iPad 性價比完勝
純文字少圖 kindle 無得輸
我睇咗 ebook 廿年嘅結論
由 Sony pda > iPad > kindle
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞