[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(16)暨交流區

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
1984為例
如果係買原文版,睇價錢買就得。最多只係排版會唔同,內容應該一樣
但翻譯版就最好先試閱入去睇下翻譯成點,有唔同出版社都有翻譯過。有啲翻譯順啲,有啲無咁ok。邊個翻譯你接受到就買邊本
Kindle諗緊買 paperwhite 5定signature edition好

出面細舖signature 1200,paperwhite 5 就800

想知Signature 個自動背光有無用?

唔睇audiobook同漫畫,買32gb signature 係咪好不智

用緊依款
而家先去買oasis 會否不智
驚佢就黎出新
呢個問題 上年已經講緊
唔想等嘅話買kindle scribe好過 一樣有㩒掣仲多支筆
雖然唔係pocket size 但個size都係同ipad差不多唔算好笨重
oasis係好好用 size同重量都好好 但已經出咗成4年 我最近都心思思想換kindle scribe或者kobo elipsa
其實我上年都已經等緊
拖左成年都無買
點知頂佢等左成年都無出
我都有諗過 始終呢部新d 同埋可以jot notes 係本書到
可能買完部scribe 如果出Oasis先再換
我主要睇英文書 唔睇漫畫 所以無諗過買kobo
Oasis 粒電好廢
因為好多reviews都話kindle scribe嘅note taking功能唔係好得 pdf又寫唔到notes
所以就考慮埋elipsa 2e 加上kobo都算多書 咁當然英文書嚟講就一定係kindle好啲
少少
kindle scribe手寫功能係雞肋
但個mon好驚艷到我
利申:放緊kindle scribe
想問kobo 買咗台灣書之後可唔可以再用返同一個帳號買香港書?
可以 我同一ac又有香港書又有台灣書
新買kobo連咗好多次都連唔到pocket....
除咗日本區轉唔到,其他區係任轉
我link到,係咪跟官網咁link

同埋非文字嘅嘢佢sync唔到
如果想係日本買書係咪要有日本信用卡?
有冇人要二手kindle paperwhite?
想問kobo 係咪可以用埋hyread?
我聽朋友講可以,借左黎玩但連左成日都連唔到wifi
用緊oasis,除非出新oasis,如果唔係我覺得完全冇需要換機
我都係用緊oasis啊 真係好好用
不過我日日都會用幾粒鐘 舊電開始老化要成日差電有啲煩
同埋有時想用埋嚟睇pdf oasis個mon太細
以純睇書嚟講oasis個size同功能都係冇得頂
不過出咗4年先買就唔建議
Kobo用個app買唔買到書?定要另外用佢個網?
一直諗緊係咪自己bug咗
話說大家知唔知pchome 大概幾時再有折扣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞