[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(16)暨交流區

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
其實個人覺得單手用kobo libra 2都有D重
有無巴打試過kobo 登入唔到pocket? 試左好多次都登入唔到 但電腦同電話登入完全無問題
有無supernote用家?
有冇kindle scribe 用家分享下用後感
其實spec唔錯嘅
係我想單手用
同埋有remarkable
所以想放番出去
無知一問 本KINDLE已經好舊,有無咩舊換新DISCOUNT計劃?
今日拎上手試左下kobo libra2,每次揭去下一頁嗰陣都發現 個畫面會黑白調轉,有一兩秒變左xray 咁,想問呢個現象係kobo係咪正常 個人嚟講咁樣每頁都會咁樣轉一轉 睇得有啲唔舒服
未買過電子閱讀器 乜都唔識
正常 都係轉頁既時候閃一下姐
係咪每頁refresh
我唔肯定自己係咪睇慣咗所以唔覺
講手感應器係Clara最好
不過加埋實體制同可以左右換手,我覺得Libra 2好啲
的確係大部啲
可以用band撓部機嘅邊邊
單手使用
應該係,就係每次揿下一頁個陣個頁一開始會閃一下然後正常返
你睇下改setting做幾頁一次
但有少少殘影
準備星期六買
到時唔識再請教下
今朝收到fortress 部 kobo elisa 2e,老實講 拎上手既質感真係好L 膠 屌你三千蚊衰過部玩具

揸手位麻麻,用慣kindle oasis 個機背金屬同高低位好揸好多 ,ko質感比呢部kobo 好太多

但開kobo 書睇,因為screen 夠大 所以 227ppi 無乜大問題 ,同埋原生kobo 書相當地快速,支筆都係好好用,寫起黎同ipad pro 比都還好,所以放枱寫note 無投訴,pdf 就未有時間試
筆記功能kobo應該完勝kindle scribe
係Google Books買輕小說會平過係Kobo買
我係Kobo買哂成套無職轉生先發現
買左kobo libra 2
想知睇PDF檔既話,殘影係咪會容易出現D?
見D人話libra2殘影少,但我睇pdf檔既小說,每隔幾頁就開始有殘影
(深色模式個背景仲有明顯一格格,但好似epub就唔怕?)
同埋可以禁邊個制去重新整理個畫面?
每次有殘影我只能重開部機,有d煩
Kindle 10th Gen 2019

睇直版書要撳左邊轉下頁,但慣左右手揸機,有無得較右下轉下頁,右上轉上頁?
用calibre修改書本翻頁方向

左下搵.opf檔,拉到最底果part,搵

<spine page-progression-direction="rtl" toc="ncx">

或spine direction,總之

將rtl(right to left)改做ltr就可以
係呀
如果你係用電話或者電腦睇,唔駛喺kobo 買都得
點解師兄講到Clara 唔可左右換手咁
因為換頁要點螢幕右邊去換,用左手換頁冇咁方便
但Libra可以睇睇下左右返轉部機用實體制換頁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞