[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(16)暨交流區

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
係kobo/google買書
好似一樓講可以轉落去睇

如果咁係得既,我應該無問題
反正第一次玩,買部性價比高又唔太細既就最岩
當然,對兩老就辛苦少少
要放大然後keep住轉page

我剛剛再試部libra 2
7吋同10.3轉頁次數真係差幾遠
你淨睇書還可以
你唔上Wi-Fi 其實電量ok
同唔好用筆
你當大版Libra ok的

識幾個人都係用Libra or其他細機upgrade sage
貪可以用筆同Dropbox
結果一係食電一係bug到傻
屌哂鬼 之後轉會boox
咁我又真係唔會用來做note/上dropbox
真係睇書用
首先我兩老有ipad玩,自己有另一部用來上堂
Note用Ipad好好多
Dropbox可以插線轉書入去,應該唔大問題

電量問題唔大,反正係屋企睇多

Bug果個係dropbox同個UI出事
如果齋dropbox應該有得搞

我有type C
重會成日無啦啦不停飛頁
頂呀
呢個死罪來喎

係咪更新搞得掂
我最新啦 真心講 唔係間中呢個問題 間中hang機 size真係唔錯 千萬唔好開wifi 睇漫畫就預左日日差電
如果oasis不如等新啦 始終都幾年無轉款
2023年仲micro usb頭真係好戇居
見啲台仔成日有kobo 5,6折卷
香港有冇人收過?
咁算啦
會間唔中hang機已經唔會揀

咁10.3既elipsa 2e係咪無呢d事
試過佢換頁唔太慢
係無制按就差少少咁
Micro-USB
咁真係麻麻地
Remarkable睇pdf真係好爽
已經唔洗諗係買10.3吋或以上
果然一講呎吋,兩老就話8吋好細咋喎

咁中文似乎得番kobo同讀墨揀
兩者都有金庸,但似乎唔係明河社版
古龍就邊度都無
你上好讀dl啦唔洗錢
金庸倪匡黃易古龍梁羽生温瑞安都好齊 仲有大量冇咁出名作者嘅武俠小說
如果你屋企老人家主要係睇呢啲大路又出咗版好多年嘅書 其實好讀已經夠睇十年都睇唔晒
感覺比屋企人真係有大買大
大最多嫌棄出街睇麻煩
細睇唔慣真係睇到眼都盲
咁已經煩少一樣野
多謝巴打

不過我上網睇緊Kindle轉Kobo
似乎無kobo轉Kindle咁common
個DRM會阻住
係呀
佢地已經老花,仲比個6吋佢地會掉埋一邊
所以我今日開口問,已經即刻話8吋好細喎,要10吋啦
睇埋d所謂評測
我應該動手買kobo elipsa 2

見fortress用payme平一百
似乎出面買都無咩平
冇平係正常 ellipsa 2e出咗一個月都冇
kobo官網做緊母親節特價都係得ellipsa 2e冇得平
唔怪得無得平

但係同樣10吋,kindle scribe平d
同埋上網係多人教用kobo 轉Kindle,同時Kindle自己又難d轉出來咁

我又睇清楚先
唔介意轉format麻煩嘅話 kindle scribe個mon嘅resolution高啲
ellipsa2E係227ppi scribe係300ppi
如果jot notes需要不大 我會揀kindle scribe
10 吋機好重,單手攞一陣就手軟,同埋好多ppi 冇 300,齋睇書冇乜需要買 10 吋,除非睇大量 pdf
我部remarkable比我長時間操到有dead spot
Reddit said refresh 幾次就救到
好彩有救
轉format上網好似有教學
買完一堆kobo書,轉入kindle用好多時間?
定純粹要搞果d step所以煩

因為我見好多google book幾岩佢地睇
我本身就要轉format,搞埋kobo轉format感覺分別不大咁遮

Jot notes應該唔洗
真係讀書我應該會買番實體書
兩老又唔洗考試
主力睇epub, pdf, 會係上面寫notes
研究左好耐supernote, boox note 同 remarkable2
本身想直接買remarkable 2 但不斷搵到好多都係慢 搞到心上心落 但另外兩部又話中國野同Android d野唔係真係用得咁順

有無主力睇書寫notes 既人有心得
android 順唔順係睇spec,文石頂配個spec用黎睇pdf係唔會疾
remarkable最大優點係書寫,但系統係垃圾
你可以試埋讀墨,部機本身係sony digital paper
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞