手沖咖啡交流區

969 回覆
82 Like 22 Dislike
溫度低酸度自然高
通常第一口飲落去己經酸到唔想飲落去 好可能係你沖得太快 只沖到酸味出黎 因為咖啡豆酸味同甜味會首先沖出黎 之後係苦味
所以沖過龍咖啡會苦 但未充份萃取咖啡得過酸字
所以一杯正常淺焙咖啡暖暖地先最岩飲
酸味都有好同唔好
唔好果隻叫酸臭味 你想知多小小上網搵下咖啡風味輪
記得有一次,平時買開果間house blend 減價,我買咗1kg, 飲咗兩個幾月都主要係係同一款味
自始之後我一款只會最多買500g,仲要個櫃一定最券要有兩種豆。
溫暖既咖啡係唔會逼到苦味出黎 但有時會搞錯澀味係苦味
如果恆常有既豆唔洗儲豆
焙完放兩個月會走味
有時d豆焙左超過兩個星期 見到會減價黎賣
好多人貪平磨細佢用黎整cold blew
其實好多人講的"甜味"係邊種甜。

果香花舶係有,但我的角度若果用"甜"黎形容又唔可以話係甜。係有種清香水果/花的回甘味,同深焙果種強烈感覺好唔同。
有無人討論下濾杯
近呢幾年出得好快又話大大改善呢樣個樣,我想入番一兩個玩下,但怕又收埋係櫃桶珍藏
V形 梯形 平底 每樣都最少有一個,但最後都係回歸V60 01
有無D又穩定,易用,香氣又同V60差唔多既杯 改善生活
Orea V3

April Brewer

Tricolate Brewer v2
用緊一set brewista tornado duo
玩過v60 兩個月就轉左呢套
咖啡既甜味應該同糖個種係唔同
有部份特別處理法既咖啡我會飲到香口膠食到尾個種甜味
我覺得佢係由其他味襯出黎先有既感覺,如果唔係同一杯咖啡無理由沖到出黎得酸味無甜味,調整下又會突然間變到好甜

深烘豆都可以好甜,試過有隻豆出哂油,佢地叫我試話一D都唔苦,出黎真係零苦同埋甜,但係就有陣深炒味,我自己麻麻地

近排睇BH話咖啡入面既糖係炒豆既時候應該已經轉化左做其他物質
利申: 未詳細睇
https://www.baristahustle.com/knowledgebase/how-is-it-that-coffee-still-tastes-sweet/
我有v60、梯形、蛋榚,自已覺得蛋糕沖出黎係穩定地岩飲。
v60 就有時會覺得好飲(驚喜),有時沖出黎(淺焙)唔多鐘意。
想試第4 款不過唔知買乜。
呢D V60變種杯唔敢再買驚最後都係同V60差唔多
呢個龍卷風你覺得點? 同V60相比,除左靚好多之外
想飲返荔枝味既話
推介近排喺my little買嘅哥倫比亞
直頭荔枝茶咁甜度高
所以我偏向鐘意深焙,特別帶d 焦糖/古古力口感
器材撚表示靚好多已經差好遠
流速慢v60少少
如果已經有齊cone 梯形同平底
可以諗下Aeropress類,但係唔知仲算唔算係手沖
Aerporess

Delter Press
my little同好
未用過,不過壓落去個杯或者分享壺,危唔危險嫁?
其實唔駛好大力壓,大約係用隻手既重量放上去已經夠
用陶瓷杯會安全D,有D人會用奶壼,但係我無試過壓爛過玻璃壼
用咖啡下壼個咀未必夠大
可以睇下IKEA個隻玻璃量杯,好似40蚊都幾穩陣幾厚
Infused豆黎
淨係食粒豆都有士多啤梨味啦

呢啲味精豆,一個禮拜飲一次就夠
請指教
你有無試過唔同粉既粗度
*唔同粗度既粉 打錯
好難掌握,有試過唔同粗幼
要去水快應該要粗粒啲?但太粗係咪萃取唔到酸味得個苦字?
紙係Hario啡色?
有機會係磨豆機 豆 或者注水唔好?
你用咩磨豆機同咩setting 睇下呢度有無人識
用咩豆 有D奇怪豆係好塞水
注水係點注? 同埋搖杯係會塞水
係啡色嗰隻紙丫

我用Fellow ODE ,今朝試刻度2 因為想睇吓沖唔沖到隻豆嘅酸味

我想跟呢條片嘅方法沖
https://youtu.be/AI4ynXzkSQo

不過去水比佢講嘅慢,所以想問吓係咪我磨得太幼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞