手沖咖啡交流區

969 回覆
82 Like 22 Dislike
timemore 出新grinder
目測屌打ode

https://youtu.be/u3_5i1QDXvU
如果屋企有位置 真係想升級部grinder去ditting
新手留名
仲有最新未出既64mm,個市場真係百花齊放
https://youtu.be/halO4CaUBe4
我都覺得真,舖頭用最緊要唔壞同埋壞左有人識整
味道好唔好同價錢都係其次
同埋商用機你一比錢過兩日就已經買到,其他機要訂唔知幾耐又要排隊買
依家商用機同Prosumer機個界線越越分唔清
EK Ditting 係商用機但係唔少人係屋企用
Webber Option-O LeverCraft 香港又有舖頭用
咖啡店就算真係商用,唔理出機啡個部磨,要求個磨豆速度其實Prosumer機都做到
商用機retention 其實都幾高,對比起其他
我覺得其實係睇客
如果你溝水溝奶,同埋個豆唔係咩特別,其實個shot差少少溝完之後飲唔出
如果個人淨係叫espresso,我見好多咖啡師都會好認真,有時會特登出一shot黎試飲,有時又會拎D工具黎洗下個頭,佈粉器之類
四大??
買豆其實好伏,由其啲自家烘焙豆
量大易受熱不均,但未必間間會100 100咁烘
都係良心問題

已經直火vs 全自動時代
local 每lot 會用200g 生豆調curve 已經差好遠
唔調curve 有時d 風味推到好高,下次買又一般貨色

伏豆界,大連鎖有starfucks 頂住
都係大把人買
最大問題係你唔會知佢點烘

其實買果班友冇要求,俾乜都收架啦,品牌加持係賺多啲
所以真係要試
買豆都仲要幫佢試
邏輯上好似講唔過去
咁唔試點知 賣嗰個實話好嘢
通常賣得豆佢都自己有啡賣
即刻嗌杯Espresso試吓[
都叫試啦 都幫襯咗
點都平過自己買豆嚟試
Ching 邊度買
好多都係衰淺焙有上一roast燶味/未熟
已經放棄左搵冇伏roaster, 選豆啱口味就收貨
直接海外購入
支持
有冇推介?[url網址[/url]?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞