手沖咖啡交流區

969 回覆
82 Like 22 Dislike
turbo唔係一定要6bar 咩,唔係部部機都方便自己校bar
一諗到呢d就覺得descent先係自己想要但勁貴
平少少CP最好就bianca,但要傳統e61要成個鐘先穩定
平既半自動用flowrate control 翻就得
因為d 機做開定量,max 9-15 bar
你改grind size 改到佢15-18 秒流完就ok
想發明profile 先好買decent
抄profile 手拉已經做到7-8成
有冇coffee drip介紹,仲飲緊donki平不過好淡
用幾包drip bag 求搵個樽做cold brew
自己計翻粉水1:8 ~ 1:10 加水
沖少啲水
想請求手拉要玩埋PID除左The argos仲有邊部?
pid 連手動半自動都係diy 多
常見係裝smart espresso profiler連acaia 磅
但貴到傻,無啦啦洗多幾千蚊派係為record
起手冇買acaia 磅仲慘,又多2000

argos 建議觀望下先
價錢鬼鬼地,個design 又怪怪地
直上decent無後悔
睇返啲舊po做吓功課
小狗巴: c40 贏10幾條街喎 k plus 車尾燈都見唔到

想睇吓小狗巴點解會咁講,上網睇片好多都係話兩隻風味唔同睇個人口味,最多都係話c40乾香同酸味好突出,k plus就整體平順啲,好奇點解你會覺得差咁遠

另外想問吓有冇人試過k ultra,有嘅話咩評價
以咖啡同武肺,仲有c40 強項諗下
上ptt 應該都有答案

k series 全一樣
k ultra 微調再微d ,黃金舌頭都唔知試唔試到分別
外型手把向下only, 拎出街都係分拆入袋, 個design 有d 多餘
戴返個頭盔先
其實我出 post 果陣
好似係未有 k plus 又或者未係好流行

手磨愈出愈多
好難買哂咁多款去做比較測試
你有無飲過decent出既啡
我覺得應該飲下比較下
雖然唔知點做到

我有一排瘋狂去飲LEVA,周圍去
做左research 最後買左k ultra 開心使用中
咁岩見到上面有巴打講
入坑黎講

只沖1-2人份

Fellow 控搵水煲買600定900好
600都夠
900驚你會覺得重
直接買900唔駛煩
反正只係差少少
有無人有local roaster推介可以趕新年期間沖啡飲
三合一手沖咖啡
有冇啲Roastery係落單先至烤豆
個人覺得900手感好d,重量既話唔裝滿水其實影響不大
香港 local 好多都新鮮炒豆
就算唔係落單先炒都 1星期夾單開爐咁
炒起到手可能都係 3日咁
其實我 2隻都有
2隻都咪覺得有重量分開

不過有女同事表示 900覺得會重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞