手沖咖啡交流區

969 回覆
82 Like 22 Dislike
我近排想加入,但有聽人講建議了解下先,學炒豆既過程係充滿挫敗同無方向。
咁當然百貨應百客,炒得熟沖出黎有基本咖啡味我覺得唔難,但依家就算賣街既豆有時都好參齊,唔係好出味或者好短命。
自己係屋企業餘,靠五官做sensor ,用機仔做到大機既穩定性,其實真心唔易。

屋企大唔大同買邊部炒豆機無關架喎清

近排睇緊Kaffelogic
https://kaffelogic.com/home

當然機仔既世界標準係IKAWA Pro
但佢個價應該買到1kg機
如果你想買Wave 建議考慮下Orea
如果買Orea建議買埋佢張紙
你唔好問我點解呢個杯咁貴,我完全理解唔到點解賣咁貴但都賣到斷哂市
Switch其實都唔會買錯,但你已有V60,咁你差一個平底既杯
咖啡磅最大分別我覺得係準同反應快啲
你一路落水到200但佢仲顯示緊195,咁你睇住200停都唔會落水落得準個份量。
不過呢啲好閒,有磅就得,有錢投資去買豆 磨 濾紙 度效果仲好。
依家濾紙又係一個新市場
屋企有空間先可以多啲選擇🥲

有睇過sandbox R1,但唔知評價如何🤔
濾紙個分別好盟顯,但好少人會講
155 size 定 185好啲?
Orea?
其實Orea佢個網有寫得好清楚
你係邊度唔明你直接問,咁先幫到你
我依家長期用CAFEC Abaca
之前有用Mola同綠色Kono
無乜真係直接比較過,但係全部都係平得黎又快

依家開始多人放濾紙入basket,可以磨更幼
最緊要知自己做緊乜

youtube 大把裝備撚上下filter +shower screen,唔知為乜
我自己basket 放filter 係為清潔,味prefer 冇filter

手沖主流又濃又清爽
濾紙選擇比主流夾死左,興趣成分高
我未有心機研究放紙入basket
但我信真係可以增加extraction 同consistency
有張紙你所有洞都唔會比粉塞住,反而如果無的話有機會會有部份洞比一粒粉塞到出唔到
但係真係太麻煩,同埋紙好難得到
但係puck screen真係有幫助到consistency,同埋個group入面會好乾淨

Basket 呢件事我覺得應該要有一個革命
雖然唔知點做到,但係依家既無界標準VST都好,都係有好多限制。所有砍掉重練啦,VST已經差唔多廿年前出,依家世界變左咁多 機 磨 豆 方法都變哂,basket係好大限制。
真心 Unifilter 真係太貴,十倍有凸
Unibasket 同 Wafo 可以諗諗
明白 唔該晒Ching 🙏🏼 有冇Ching 用過orea? 有咩評價
我同你諗法相反
我淨係關注method 同prodoct 個關系
consistency 70-80分就收貨玩下一款
入坑第一步
ikea 大嗰個james hoffmann 有做過review
睇落唔差

french press 要好有咖啡知識同idea 先有野玩
但有細粉關係對磨機要求比較特別,好睇個人
咖啡黎講10個有4-5個都淨係玩拉花,冇人理個shot
玩咖啡計研究手沖10個唔知有冇2個

香港barista brewer界有個問題
自己玩->少交流->國際賽冇成績->冇知名度->繼續自己玩
希望有一日會見到香港流派拎冠軍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞