手沖咖啡交流區

969 回覆
82 Like 22 Dislike
有無人分享一下用開邊隻豆罐
普通密封玻璃樽
fellow 玻璃樽
錯roast level? t92 沖淺至淺中先唔塞
好順手買咗hario
有冇人飲開French press ?
我用v60都係流得好慢
一樣磨粗左都無咩分別
有冇orea recipe 推薦?飲落覺得over extracted
官網有一堆
之後買過粒野叫lily drip
但好鬼難用
試過,都係沖得麻麻
而家佢自己tb 都炒貴晒,可能真係少現貨
有無用佢張圓形紙,同埋試下磨粗啲,佢個時間參考下就算,我好多時總時間都短過佢建議。

我都係跟佢個2個,我覺得唔係個個roaster會用Orea發揮到,有時用V60仲好飲

佢全部99度水,我有時會低少少溫

同埋磨粗過佢講既100um左右,不過呢個唔同磨有唔同特性
用緊kalita 紙,圓形紙好啲? 唔該師兄
佢隻紙好似快啲,但紙味都仲係聞到,沖完出黎唔覺有紙味
https://shop.orea.uk/products/negotiator-filter-paper

淘寶都有賣
佢個温度真係太高
好多時候96/97都夠
我覺得睇豆,同炒
呢排買D豆都OK,我會第一次試左99先,唔得先向下
覺得高級咖啡器材好似放大鏡咁,你豆好出黎就好好,豆差少少就出黎好差下,我用左OREA一排覺得佢都係咁。
但係orea個idea本身係希望對技術含量減到最低
有個關於espresso turbo shot的問題
話說turbo shot就2 bar preinfusion
之後直上6 bar
我發現我過咗preinfusion之後上唔到6 bar
去到4.5bar就唔識上
想問下係個grind setting要fine d?
有無可能係豆問題,有D豆係無乜阻力
Puck prep做得好唔好
然後可以揀加粉 /減PI時間 /磨幼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞