手沖咖啡交流區

969 回覆
82 Like 22 Dislike
你手磨係邊隻先 磨唔磨到espresso
如果你手磨本身都磨唔到espresso 你買平價即係1000蚊樓下果D手動espresso maker 其實都無咩所謂 因為呢D一定係配pressurised basket
但如果你個磨係靚野 1zpresso j-max咁
就不如豪多千零蚊 買flair 起碼沖出黎係真crema唔係加壓出黎既
用緊Kinu
想請教下 pressurised basket同Flair有咩分別
睇左下片 flair好似係用手壓?我以為espresso一定要用機加壓先夠
我用緊C40
放Office有冇手沖set介紹?新手 ,已有手磨
C40 $1920 (TG價)
M47 Classic + Burr $3300 (某黃店口水佬)
性價比C40真係完勝
啱啱入手咗12蚊店隻手動磨豆機,50蚊效果比想像中好
買左肯亞咖啡豆 手沖
用三段式黎沖 第一啖係酸 之後唔知係咪回甘 有陣堅果既甘味係個口留低左。。
之前試過淺焙一刀流
水感好重 而且好酸 變左3段拉長個時間就好飲好多。。

上圖係加左第一注水
下圖係加第二注水 - 一刀流加埋淨返既 200 幾ml 水

佢加完第二注水,d 水係會高過 d 咖啡粉(如圖所示),直接掂到濾紙

請問你地都係咁加水的嗎?

唔係話加水唔好加得高過 d 粉嗎?因為咁樣會搞到d 水唔經咖啡粉,而係直接穿過濾紙落左隻杯咁
手磨諗緊買邊隻好1Zpresso Kmax好唔好
一律推C40
應該無咩人有意見
老實 2千幾蚊對比其他生活興趣真係唔算貴
電磨有無推介?
邊度買抵d
咁咪好飲囉
最鍾意肯亞豆
日本 Fuji Royal R220 (平刀)
大概4千幾左右 香港好似無新果隻RX220 有都係水貨要火牛
小富士?好似最尾有啖細粉
ODE用家路過,兩部ODE一部DF64
又到有Kenya豆飲嘅季節
利申而家飲緊

巴打有無特別揀乜條件嘅Kenya嚟買?
我係去brew note 度買
不過依家飲哂轉左飲隻精品medium dark 既豆 呢隻就無咁酸多左少少苦味仲有啲朱古力味
覺得肯亞豆真係好refreshing
仲買多左包ucc 商業豆
想知會唔會同精品豆味道差好遠未拆
Hario磨
呢間唔錯
大概就好似飲果汁
同食垃圾既分別咁上下
飲緊咖啡焢Kenya,買咗Knockbox Kenya未寄
Brew Note個網搞乜無咗?
MLC 出左名唔好飲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞