手沖咖啡交流區

969 回覆
82 Like 22 Dislike
我依家都係用煲完嘅凍水
我想問控溫壺,大家推薦買fellow 定brewista? 我見兩個都差唔多價,唔知點揀好
Fellow開心使用中
fellow max flowrate 好低,易操控
某d 古怪brewing method 冇得玩

brewista 倒水速度快fellow 好多,技術含量高d
都方便沖茶倒水
Ec785個奶泡要打幾耐到?
D泡好似唔夠實淨
我見brewista有3-5代,係咪就好買最新個代?但第5代隻色…
印象中個咀每代都有少少唔同
仲有壺色靚其實好緊要,有mood 個人自信d 會沖得好d

我自己用fellow 多
有無人有玩刀盤
SSP+Fellow 有咩感想?
SSP ULF 係另一個世界咁
https://youtu.be/m_0q3dqQydU
知唔知邊度買平啲,我見街價全部都要1.3k
係外國black friday有時會平
不過要俾運費 最後都係差唔多
呢舊錢都冇得點慳
我都係用煲過既水喉水,無過濾
測試左未煲過係會快啲起biofilm
依家keep住一星期洗一次水缸
我估我會半年一次descale
咁樣其實唔用濾水器都應該得,暫時用左半年無問題,長期就唔知
我咁睇
好唔好飲放最先
其次係retention
然後workflow

你點都要有一個磨豆機先有得裝刀盤,平貴都好都要揀一部。
因為SSP依家刀盤多左好多選擇,平有平玩貴有貴玩,反而想知同一個刀放P64同Ode係咪真係咁大分別。
清有無心得分享,我舊年先發現EK都有分年份
同埋磨豆機真係要自己用一陣先試到佢特性,我亦都係近排先發現原來唔同刀需要既流速/粗幼係唔同,我之前以為total brew time一樣出黎應該差唔多。
仲有除非你兩部放埋一齊用,或者最起碼都係用同一隻豆,如果唔係現實好難去比較。
因為要black coffee 先感受到個分別
有冇買豆既鋪頭或者BRAND介紹?
THX
然後又係個句
係香港個shot大部分都係wfc
其實全世界都冇乜人理咁in depth
試完得個知字就算
最多分享下有乜downside
對業界黎講研究extraction proccess更cost effective
我的意思係香港有d個shot 會over/ under extraction
我覺得係良心問題>能力問題
買開外國roasters
外國邊忽先得㗎
好多roastery都有做international order
唔想揾咪試下 James Hoffman個間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞