手沖咖啡交流區

969 回覆
82 Like 22 Dislike
俾我唔會買呢類機
你想飲奶啡多?
係 新手 想white coffe先
主要想學基本野 同拉花
係咪orea v3? 咁可參考下2022世界冠軍個沖法

如果真係bypass 咪轉更多段加水
咁用sage breville sunbeam 會平d

我記得之前有人話咩新手三神器
flair cx25 仲有樣唔記得左
點解
得佢一部做到佢啲野喎
係v3 有冇放上YouTube?
不過比賽用的recipe未必啱用
因為佢哋用的豆同普通買的豆有唔同
比賽完就有嫁啦
https://youtu.be/sTroaHo5zsk
如果諗住將來加野玩就玩E61 group head
或者考慮下lelit d dual boiler
好耐以前買過delonghi最後都沖唔到想飲的咖啡
所以我會當佢係玩具
其中一個原因係唔鍾意行programme同touch screen
唔touchscreen較咁多setting 反而唔user friendly
Program其實新款機好多都係

我最唔鍾意係無rotary pump
de1 係researcher based

用家要既係
有bar guage 既手動機
or 有得做pressure adjustment 既半自動機
同埋decent 既research result
點解唔鍾意rotary pump?
應該相對靜啲又pressure穩定啲
De1 not rotary I mean
真係做到pressure profiling的機好鬼貴
大家覺得KINU手磨點
想聽下意見
缺點:
- 冇蓋,成日跳豆
- 多靜電(少過c40, 可rdt 解決)
- 外環冇得拆,大清洗只可以cleaning agent
- 刀盤比1zpresso J series 完美copy 左,但由於m47中軸穩好多,所以短期內仲未挑戰到

好:
少散件,易裝
均勻
做到espresso

省力

中軸穩
細粉少

係一隻直上又好balance 既手磨
要以買德國工藝心態去買
用咗一個月
加埋pour over burr
So far冇投訴
不過仲努力揾緊有效的dial in routine
我分享下自己先
m47 classic 冇換刀
每朝espresso 18g 1.2 clicks
cafelat robot
turbo shot 6bar
~16秒

收工 pourover 15g 4.0 clicks
v60
60g stir bloom 1min
to 180g 一刀流
7-8成最高水位
to 240g swirl 等流完
~2:30
點解咁多人手磨espresso
真係咁好力?
手磨係明顯好飲d
soe 更明顯

用力方面早一年搵過屋企人+fd 用m47做實驗磨唔同roast 同grinds,以輕鬆磨到為界線
深全部人都磨到
中深大部分都仲ok
中得返d 一半,男性多
中淺以下得翻home barista磨到

結論係只要你會飲就一定磨到
手磨好飲啲係同咩級數機比
我同意差唔多價錢會好啲
但同高階機比應該比唔上?
電磨有大刀盤又有得揀平刀錐刀
espresso 的話三倍價錢內都穩勝
手沖用c40 打機磨,機磨已經要mix grind 再篩粉

唔係太明想比較d 乜
手磨每把刀有自己focus 同complexity
機磨賣點係穩定地連續出杯
EG1 P100 P64 Aries果堆
感覺上手磨似乎個頂低啲
同埋無平刀揀

Focus espresso
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞