手沖咖啡交流區

969 回覆
82 Like 22 Dislike
Hario 直上K-ultra. 好正
Hario練完手臂+條脷之後用乜都正好多
打開左新世界篇章
襯消費卷仲有剩諗住入坑
上網見到有間OTL mall好似幾平
有無師兄知信唔信得過
溫控啦,一勞永逸
請教下用v60 沖咖啡,買磨好左既咖啡豆,但水流得好快,無好似網絡上大部分影片水慢慢流,我1分幾鐘就沖好200-300ml,顏色倒落馬克杯都深,但感覺未完全榨取咖啡價值,咖啡粉係我之前買既掛耳咖啡同一日本牌子,感覺無掛耳咁好味。

所以問題係,係咪瀘紙影響左水流速度? 還是咖啡粉密度? 但佢出品得應該都係岩岩好
各位巴打多數係邊到買豆?想搵多啲唔同風味嘅豆試下
似grind size問題掛耳通常都流得快
屌啱啱先發現買咗espresso豆
手沖係咪唔係幾得
想請問香港邊度有賣威士忌桶陳舊咖啡豆?係唔係好少人飲呢種豆?
首先, 幾多克粉 沖200-300ml? 幾多度水? 手法係一刀流定46法? 中心注水定打圈? 有冇落水落太外圍bypass得太多? 好多野可以導致而家咁

我通常新豆未沖過又冇recipe建議,
會用1:16, 89度水, 2倍粉量既水bloom 30sec(舊豆bloom耐d)之後既水量平均分3刀, 試一試要沖幾耐, 2分鐘至3分鐘之間都通常唔會太淡or太澀,
試一試味再tune

但你d豆磨好左, assume你手法冇問題,
太快太淡就唯用用手法/轉gear去試
例如流速慢d既紙/唔用v60用switch浸下/轉用kalita wave+蛋糕紙之類

掛耳有時真係最簡單得到一杯飲得落既啡
因為鋪頭一早試好晒野, 基本上落3次滾水就係啱比例
唔使搞咁多花臣
馬克杯一定深色
玻璃杯睇好d
係,所以覺得係粉唔夠細,我依家快快地沖完1次先,再全部倒番落去搵杯接沖第2次,都好正,不過如果沖慢左就會無咁好飲,可能沖太耐,咖啡唔好個浸野會提煉左出黎。近排學識左,落水唔好落外圍,要落中間

飲緊agf A Little Luxury Coffee West Japan Local Blend 同 East Japan Local Blend,West Japan Local Blend 隻九州幾正,少少微酸,但回甘好重
decent 最強係 temperature profiling 呢一點應該無乜幾多部做到
例如低溫7x'c pre-infusion 完就上94'c 7 bar 壓
淺豆個酸再出d

不過都係果句,三皮野你諗埋佢d功能,一d 都係貴
但要我比三皮野買部咁geek的野,放係coffee bar真係接受唔到

好味係一個滿足,但沖個過程都enjoy , 當你沖完d 器材放番好成套靚靚仔仔咁,望住個coffee bar都夠J 一日,但decent成舊小露寶咁同美學址唔上半點關係,仲要放出黎真係好難襯。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞