手沖咖啡交流區

969 回覆
82 Like 22 Dislike
見好似無人講手沖咖啡 我玩左差唔多半年
試下開topic交流下
有咩講錯請細力d屌

手沖咖啡有好多種方式 不過一般都係指pour over 姐係直接倒水落咖啡粉經濾紙抽番出黎紙

器材篇
沖必需器具:
濾紙 濾杯 手沖壺 咖啡壺 磅+計時器 磨粉器 (手搖/電磨)新手玩投資夾埋3-4K到
磅同計時器有專用 推薦使用日本既Hario
HARIO(ハリオ) V60ドリップスケール ブラック... https://www.amazon.jp/dp/B08VRSZVN4?ref=ppx_pop_mob_ap_share 2-300蚊
你有野係日森買會比香港買平

濾杯同樣係Hario 佢果隻濾杯V60 基本上你去到邊度都會搵到同埋專用濾紙 而且好多教學文都係用V60杯
HARIO(ハリオ) V60透過ドリッパー02セラミックW... https://www.amazon.jp/dp/B000P4D5HG?ref=ppx_pop_mob_ap_share

手沖壺建議貴小小 買Fellow 有埋保溫到控溫功能
https://www.song-po.com/products/fellow-stagg-ekg $1680
最快係豐澤網上訂自取 唔係都可以係咖啡用品店搵到。咖啡溫度差兩三度己經影響到你最後沖出黎既味道所以控溫到新手同熟手都同樣重要

點解要電子磅同計時器
粉水比同萃取時間係基本。無特定標準 睇你咩豆同你個人口味 但新手咩都唔知通常建議1:15至1:17
即係每10g粉你用150g水沖 20g就300g水
中焙咖啡通常都會係兩至兩分半鐘沖完 唔係好易沖過頭 但呢個都唔係咩黃金標準 因為溫度較低d 你可以拉長你萃取時間 基本上你屋企有既話都唔一定要專用 但咖啡果隻精準計較高同埋有計時夠方便。

磨粉器
平貴主要睇佢刻度有幾多 會唔會有細粉
刀盤類別
電磨中間會唔會照顧度高速磨粉時產生既熱量 磨唔磨到Expresso 咁幼好影響價格
咁電磨定手磨拉落小小再睇睇 當然高階既仲有好多其他功能啦 注:手磨不鏽鋼係唔預你水洗架!要水洗就買陶瓷果種 手磨通常一次只可以磨2-30g 粉

咖啡壺 隨意啦

手沖成本?
出面一杯50-60蚊左右 睇你咩豆
利申要多d出去飲過沖得好既咖啡同試多d唔同豆你先會慢慢搵到方向應該點沖同搵到自己口味
唔計器材只計消耗品
濾紙1-2蚊張
豆 200g豆 靚既大概都係兩舊水以內
自己飲10-15g 當你一日兩杯 夠你飲十日
成本只係二十幾蚊一杯
講完器材講小小豆同欣賞一杯咖啡既心得
我都係玩左半年左右新手 多多指教
其實手沖只係一個因素決定你杯咖啡咩味
豆同處理方式同烘焙程度其實都好重要

而家買豆無得聞 唯有上網FF同出去試多D唔同豆搵到自己口味。但買豆佢無寫幾時炒出黎最好問下佢幾時烘焙出黎。
因為就算你密封未磨都係好 一個月至個半月就可以掉 或者磨細佢用黎Cold Brew 玩下

豆既分別我就唔拋書包喇
可以參考下台灣人地講淺中深風味上既分別 處理方法同埋新手三種沖方法

https://www.cometrue-coffee.com/blog/roastdifference

https://www.fancycaffe.com/blog/posts/pour-over-guide

一杯好既咖啡真係無標準 但有下限
如果你只飲到苦或酸飲唔到其他味道 代表己經Fail
咖啡係有Aftertaste 呢樣野 唔信你自己可以試下仔細飲一口 再噁番你啖胃氣出黎

你飲手沖唔可以用Starfuck心態咁樣一大淡飲落去 要品酒咁 而且每種咖啡豆沖出黎之後佢溫度變化都會影響到咖啡味道 每杯咖啡最好飲唔一定岩岩沖出黎 例如我鐘意淺焙豆果種酸酸甜甜既味 大約係沖完去到得番50-60度係最岩飲 溫度越低酸味會突出

咖啡第一種味道唔係苦味而係酸味
酸 甘 苦 所以點解永遠沖過頭既咖啡好多都係苦 不過淺焙既咖啡有時係會出現酸臭味

我自己鐘意飲淺焙咖啡 因為酸甜同清爽D
有果實花香同甜味 同酸唔係個個岩
而家我最愛既豆就係日曬耶加雪非豆

另外手沖方式pour over其實仲有虹吸同Cold Brew 法壓等等
要沖虹吸比較麻煩要玩火 程序多d 但另一方面虹吸先岩新手玩 因為好多野fix死左 有哂standard 無手沖咁多變化 當然手沖層次感會多
呢度有篇實用文點樣較正你想飲咩味道既咖啡
https://www.cometrue-coffee.com/blog/brewcalibration
依排沖開藍山
點解手沖好唔滑同似有渣
無用紙filter ?
懷疑粉磨太細或者水柱太急
但細粉你應該見唔到
自己就未遇過有渣係咖啡度
樓主買開咩豆?我去唔同cafe買espresso blend嚟手沖
Lm
有無咩豆推介下?
Viaggio Expresso既Columbia豆
屋企得手沖工具
但係我鍾意飲奶啡多啲
成日覺得手沖完再加奶好on9
有無簡單D既咖啡豆產地 分別介紹
次次睇到一頭霧水
如果係淺中焙呢
見你無推介磨豆器
新手一律建議c40
有買貴無買錯
有冇肯亞豆同好酸感滿分
要睇你鐘意咩口味
大部份人接受少少焦味 苦酸平衡就Columbia Emerald Mountain
果味就 中焙耶加雪菲
用黎整Iced Coffee 推薦淺焙耶加雪菲 酸味更出加埋冰會好清爽
一步到位
淺焙加奶ok
中深就真係唔好 用平豆沖就夠
邊度買便宜?(行貨)
請問c40 mk4 點入手
樓主開鋪賣手沖壺?$1680都水人去買
買個幾廿蚊嘅壺加支溫度計咪一樣睇到溫度
用緊kinu M47 一樣正
不過手沖聽講C40好D
我嗰陣喺啲咖啡鋪買咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞