手沖咖啡交流區

969 回覆
82 Like 22 Dislike
乜嘢係blooming?
唔係spring lever 係slayer個種
好似手沖咁囉,浸濕佢再等
Pre infusion 有壓力
之後Blooming 無壓力
之後再比壓力
你又話貴
Spring lever價錢合理,又有pressure profile
第一次聽
搞細個flow rate就好多時會用
佢blooming 個stage即頭個flow rate係0?
買ec885 即用 或 ec685自己換奶棒, 原裝支奶棒垃圾黎. 三部機完全一樣,係配件唔同. 同埋裝粉個野都要換過,原裝係加壓設計,太幼粉會出唔到水. 有心買就去youtube睇下片,呢部好多人用.
或者買部La Pavoni都係5千幾.
Spring lever都唔平啦
Scott Rao 搞出黎
你可以望下佢條curve
最新佢講話要有0.1ml/s 既flow 喎
真係咩
一萬蚊港紙已經有Argos
0.1m/s普通E61 espresso machine有flow control都做唔到
第一次聽
我認知最平的已經係rocket/profitec個堆
公司
自己屋企
老豆老母屋企各擺磨豆機沖
decent其實都做唔到 set 個數落去姐
其求熄細唔好熄哂咪得囉
只要重複到就可以試了
咁啲豆咪要運黎運去
你用咩機?
我係見aeon合組合價有得揀,想買黎玩下
佢指定係ec785
舊嗰隻定新嗰隻
新嗰隻只係preinfuse 等10秒

舊嗰隻0bar 30s bloom 再起跳超難控
成功率<50%,搵唔到sweet spot 穩定出杯

turbo shot 穩定好多

blooming - complexity, aroma,sweetness
turbo - 高extraction 又清爽明亮
preinfu - 中間

channeling 風險高至低 bloom,preinfuse,turbo
blooming 朝早玩有機會ruin your day
個價幾好,ec685 細鋪都1200. 你預多500淘埋bottomless portafilter 同 steam wand .
粉就買寫明for espresso .
就咁寫ground coffee 係比franch press 用.
奶就買全脂/ 高脂肪含量,唔係就好難打到泡.

amazon 賣果d都係淘寶野.
其實都唔新架啦,特別係COVID+home barista盛行之後
同埋真係唔關decent事,普通E61/再平啲拎部Flair都做到

Decent強在digitalise咁record同禁個制就重覆番你鍾意既pressure profile姐,呢點就連最新既Lelit機都經apps做到
原廠個支唔得?
我諗住買dyson+ec785+求其1樣野
4888幾抵
又唔係話用唔到,你沖多d就會發覺唔好用要換姐.
依兩日去買先
諗住入手個新磨入嚟望望,c40畀巴打你講到好不濟咁,同kplus比由價錢到質素所有嘢都係完敗咁,真係差到冇樣可取咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞