手沖咖啡交流區

969 回覆
82 Like 22 Dislike
真咩? 好多個濾杯都話易用,但其實唔易沖得好
puck pre冇問題
可能因為我用20g vst basket但落18g粉
再試下先
起碼orea本身個design就係想consistent
which理論上容易d沖到杯好飲的啡
我想知有咩方法可以肯定自己puck prep 無問題
好多時睇個basket底,其實都唔係個個洞有啡出,同埋唔同位置唔同顏色深淺
我接受左淺炒/SOE/lower dose係會咁,無得搞
我又唔想野野20/22g 咁燒豆
我自己就wdt跟著用force tamper
冇試過唔consistent
是但沖
依排睇youtube,試緊一開始攪拌
但好似有d 豆會塞,但有d 豆又正常流速,
定係濾紙問題?有時禁得太貼無空位?
通常都係豆種(ie. Ethiopia豆通常硬身啲磨出嚟會多啲細粉), 另外師兄可以試下唔會攪咁淺,攪深啲,只要唔好搞穿濾紙就得
呢個反而同濾紙無太大關係
呢個係豆種問題 / 烘焙風格
有時有部分豆烘焙度偏淺
烘焙度太淺會令到豆心有可能唔太熟
就會容易塞水
想知chemex值唔值得買?
有無用家分享下
聽講沖出來好似茶咁
不過chemex個樽好靚
個人覺得唔太值,首先佢冇骨,意思係全部液體一定經下面出,本來呢個唔大問題,但係佢張濾紙厚到.. 基本上出嚟嘅咖啡就係極乾淨口感薄既,如果師兄好呢味係可以試下,我自己唔係好中意
玩過幾次aeropress 到最後發現都係鍾意手沖明亮乾淨既質感
有冇師兄有飲過dak roaster啲豆同時對炒豆有研究?我飲過兩次朋友沖比我,兩款豆,一次藍莓乳酪味同一次荔枝味,陣味好出。我有個迷思點解可以啲味出到咁,應該唔會加左人造香料掛?
想問有無半自動同全自動嘅家用機推薦
筆直五千內

主要沖expresso , 個人唔好奶但係其他屋企成員會飲有奶

不考慮capsule機
早知係日本買D炭燒豆返黎
香港買貴好多
不嬲都要盡買 香港咩豆都貴
但買得多又唔夠fresh
同埋點解香港d豆可以貴人哋double 真係只係租?
租囉
真係好誇張
租金呀
好撚貴呀

香港個租貴過其他地方應該唔只 double
bottomless 既portafilter 會噴應該點fix 試過唔同力度同grind size 都係搞唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞