手沖咖啡交流區

969 回覆
82 Like 22 Dislike
自己烘?
係呀,每次烘少少,長飲長有,保証新鮮又可以成日轉吓款丫嘛
Amis? 攪拌咖啡多數無法均勻萃取,因為碌棒淨可以一時攪勻尼d一時再攪勻個d, 好難攞到想要結果,仲可以有偏酸加偏苦情況出現
電磨啦
使鬼諗爭果少少雜味咩
有時d細粉over extract 可以令杯啡更有層次
巴打有冇介紹?
無介紹,我相信1000蚊以上部部都好過小飛馬
小飛馬碎粉多撚到佔三份一
我原本買嚟係磨espresso
https://ucr.hk/collections/filter/products/colombia-cauca-finca-el-paraiso-double-anaerobic-flor-lichi-200g-1

係幾好飲
不過唔知佢個荔枝味係點處理出黎
之前試過另一隻豆好重尤加利葉味
後來發現佢用尤加利葉焗過啲豆

利申:UCR打手
講起豆處理手法d人玩到愈來愈痴線
又放酒桶,撈果汁再曬都聽過
搞到我都想自己玩下生豆
懷疑中伏 係屋企留下試下豆

佢寫淺焙 耶加豆
咁既色係淺焙 D油多個我塊面
我基本上都係沖淺焙多 失敗極都有下限
但呢隻沖出黎屎水味

基本上我飲淺焙多 D色應該係咁吧
espresso淺焙
有冇話Q2個刻度, 沖法係點?
我都係用Q2 + V60,
由普通豆到靚D既Gisha都淨係沖到D唔好既酸味出黎

Q2 官方話 18 - 24格, 但我18都覺得酸 (由14 - 22格都試過)
水溫92度 (落手沖壺個下度到92度)
15g粉, bloom 30s, 一刀流, 完成時間太約2分鐘 +- 10s

有冇咩方法救救我
你試下隔埋d碎粉
我覺得碎粉會搞到個味好雜
姐係個刻度都係呢個range?
我係扭到最緊,再鬆返一圈半
唔記得係幾多格
想問有無手沖法espresso 然後去沖奶啡?
手沖好難掌握
沖極都係得個苦字
出面咖啡舖飲手沖都係水煲度溫度,之後轉落鋼壺度沖,個人認為家用唔需要咁貴,更何況你話一兩度微控我覺得你已經做多咗啦
試下簡單由一刀流玩起
但其實正正常常沖唔會差太多
隻豆本身質素其實都好緊要 同埋上面巴打講雜粉問題 苦係因為過度萃取 試下縮減時間同溫度或者粉水比 集中玩幾隻豆掌握特性先
嗯 真 我玩左幾杯 真係撞手神
有兩杯沖得我自己好滿意 其餘果三杯有少少fail 酸左少少 可能未掌握到快慢
我自己試過88同92 沖出嚟真係有分別

不過控温壺我會推薦B壼,平好多
fellow得個樣唔好用
利申 唔係呢間野打手
因為我成日試唔同地方既豆
但呢隻豆值得一讚 唔知佢點處理
但一聞就聞到士多啤梨味 沖出黎係真心甜
我前段燜蒸45秒 再落100g水 由小水柱谷哂空氣出黎再大水 跟住分兩次注水
唔係我沖得特別好 但呢隻豆真係好甜 岩哂我
Aftertaste好似食完糖咁
新手
磨豆機買左c40
濾杯 cafec花瓣
Timemore電子磅
Fellow kettle 0.6
Cafec abaca濾紙
想問仲有冇咩要買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞