手沖咖啡交流區

969 回覆
82 Like 22 Dislike
英國邊度買器材好
飲多d 花仲有分白花 橙花 紫紅色類
sensory再勁d/ 豆再靚d 會分到lavender, 桂花, 紫羅蘭, 金銀花個d
唔記得講淺焙既豆最好飲通常都唔係岩岩沖起果下
反而係放到半暖不熱酸味開始再出果時最好飲
但每隻豆飲既timing 都唔一樣
你可以問一下咖啡師同埋自己每個溫度變化都仔細去品嚐好似品酒咁 通常甜味都係aftertaste果度出黎
UCC 豆高質隻隻豆都好穩定沖番UCC即溶唔加奶果種味 一飲就知係UCC既味呀
好唔好飲就另一回事了
你搵吓latte定義先
i mean 手沖無用機整咁濃
建議咖啡粉低水粉比冷泡8~12小時後加冰/奶
亂九冲,電機磨。砂糖太小。1.5分鐘180ml .
大坑scad.
有冇人用開摩卡壺沖咖啡 你地覺得點?
無得咁樣一刀切

even April brewer都係平底
但個老細係拎黎沖淺焙 帶個balance/sweetness 出黎

https://youtu.be/jQluBjv7I7k
新手個人見解

花香
我覺得花味多數係聞先感覺到
飲唔會太覺

分唔分到既重點,我覺得係自己根本唔知啲花咩味

桂花,薰衣草,因為一早就知係咩味,所以如果有既,一飲就感覺到
紫羅蘭,金銀花,虎,乜有味架咩?

我覺得係一種body 好rich好豐富既感覺
試下搵啲中深焙,但唔可以沖到苦澀
係口入面個個感覺我覺得就係所謂既甜感
唔係講緊好似食糖咁既甜味
8-12小時?
依隻個產地好似唔係日本
你買原豆備長炭個種
係幾好飲的
以前玩過
好煩,佢個隔層係隔唔哂d渣
我每次用都要剪張濾紙
我覺得煮出黎好多時太高溫會變苦/酸左
唔係隻隻豆岩
用腳沖就話您叻啦
加糖加奶,自己鍾意就得,無話on唔on9
飲都會有 aroma即使飲落去都會感覺到前段有
紫羅蘭係一種好紫色嘅花香 金銀花帶啲濃嘅白色花+少少herbs
就係新手聽完紫花,白花 都想像唔到咩味
注意返係個Aftertaste 度
好似飲到甜味了
感謝ching指點
俾啲想像力
白花會通常多啲清幽淡雅感覺
紫花會再濃郁香豔啲
Starbucks 行過好香甜個隻味係乜黎?
焦糖x咖啡?
香水
想請教即係咩意思加咗嘢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞