手沖咖啡交流區

969 回覆
82 Like 22 Dislike
見佢C40好似平過出面
但唔知信唔信得過
平咗200蚊
唔信佢去返其他鋪買

啱啱見最近出咗白色
所有下調式grinder一律不建議太麻煩

C40仲要聽click數,你都唔知上次set左幾多click?又要reset再慢慢調不了

用左幾次C40,果斷放咗,之後買左K Max,開心使用中K ultra應該仲好
用朋友個Kmax 玩咗幾下覺得幾好
有新買新就買咗Ultra
如果只靠印象比分
Ultra 就多咗0.5分咁上下
多咗10 Click 、同可拆手柄、外觀咁
冇同時A B 不過覺得風味都係好討好 平均同乾淨
研磨速度一樣咁快
開心使用+1
新手想入坑, 睇手磨睇到頭都大埋, 見大家都係推1zpresso, 佢又有10幾個系列又唔同刀頭, 完全唔知點分一個手磨點先算好, 想問下~$1000既手磨大家有咩推薦?
最衰無得買zp6 special
For手沖好似幾好評價
首先要睇你想買for手沖定意式or both
再揀款直調式嘅
唔知有冇離題
想買磨豆機for espresso+手沖
Eureka Mignon Single Dose 65/ df64好?
用flair pro 2沖
唔急嘅,訂Kickstarter timemore 078s啦
冇人吹水
不如大家分享下一開始係點樣入坑/自己有咩獨門秘訣或者沖咖啡習慣
想請教
買左fellow ode 2 呢部用嚟磨手沖係咪唔太適合?
適合🫶🏻
Fellow ode 1 & c40大家會點揀
電磨反正貴d可以考慮直上FUJI ROYAL ,
手磨c40味道上差不了,一般認為果香強d,
Fellow ode上ssp的話甜感好d,不過其實好個人,兩隻味道都幾好了,
睇你有咩需求,無司令官口味執念咁理論上電磨方便好多。
留名
想上網買其他國家roaster嘅豆 有冇咩好介紹?
Deep 27大家咩睇法?
講到好似唔洗點技術
中間慢慢一刀過就得
有無買過野田咖啡 佢d豆都唔平
想買個便攜式電磨喺公司用
Timemore grinder go冇用巴打試過?
或者有冇其他推介? 筆直 $1,000樓下
貴。。而且飲黎飲去好似唔同豆都差唔多味
想問有冇Ching 用過集運買外國Roaster嘅豆
有無師兄推薦邊到買K-ultra /C40平?想入坑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞