手沖咖啡交流區

969 回覆
82 Like 22 Dislike
我自己覺得今時今日
除咗價錢之外電磨無乜輸手磨
特別espresso
真 電磨講緊10-20s就一個shot的份量
手磨閑閑哋都1-2分鐘
特別係朝早番工可以慳30秒就30秒
tune shot點tune
high end 玩具又真係冇試過
盲測試完ek43s 就冇再理平刀電磨,直接有bias當左平刀係用黎高速穩定出杯既tool
都可能平刀唔啱我口味

黎緊電磨比較期待aries,但估計會有連續出杯會有散熱問題,商用唔到
商用功能都唔夠,期待台仔持續發威
咁又唔會日日tune ge
不過一tune就最少2次
窮就係時間換金錢
咁應該係你個磨問題
太多細粉 / 太幼 / 粗幼唔平均
香港邊到買/試到ZP6?
有冇人知香港邊到有kalita 185的filter賣
將c40 優點講成缺點

咁我又唔可以話你錯既
其他磨要 mix 豆又要分開磨又重新調研磨
c40 一磨就 ok
有冇人玩過De'Longhi EC785?
又唔好話人跟風玩手沖,先利申無c40,你自己都識講容錯度高,你估個個咁好閒情逸致去調去試

借人個c40玩,一磨出黎真係好香,你係新手有budget 都會揀c40,講緊比多幾舊就由mic變德國製造,非歐洲人可能就一半半1z k 或者c40 ,香港一定推c40多
我見你問點解唔推c40 嘛
咪想帶出學咖啡係靠撞板不停試出黎
c40 容錯率高,對想學咖啡既人帶黎障礙

我自己都不停學緊,都想多d 人齊齊研究
又點會叫人淨單支c40打全場
當年都係睇你post 跟你學野先入坑
中撚曬毒啦
睇你講既野一定背後做左好多功課

不過唔係反對你講既說法
其實都係岩架

但講真好少人會 mix 唔同研磨度去沖啡
真心就算知道咁樣好飲啲都好少人會咁做
因為唔同研磨既比例又要每一次試

我自己都唔會咁樣做
宜家啲人有錢左就真
以前會諗點樣一步步升級(因為窮)

宜家睇返手磨貴極都係 2k
一部 iPhone 都 15k

相對之下玩啡其實唔貴
其實鍾意就唔覺得貴
但係其他人的感覺係幾千蚊飲到好多杯咖啡啦
Spring Lever Espresso Machine
Decent 好多profile都係同spring lever好似
Espresso 依家最新有幾個方向去增加extraction,應該只適合淺炒豆
加快流速
Blooming
6bar
高粉水比
Basket同濾紙
其實全部都唔一定要有部decent先玩到,普通E61機都可以做turbo shot
有flow control 同pressure gauge 又可以做blooming
Basket 同濾紙就比錢買到
EK要做Alignment 但真係國際語言
EG-1
Espresso刀出傳統Espresso 1:2 個D
手沖刀真係極少細粉,出唔到espresso,但filter唔識評論
P64同P100 都只係一個平台比你裝唔同既刀上去
P64係同級最貴
P100係同級最平
64mm SSP MP 出espresso流速幾快,味道都幾乾淨,我覺得好飲過用EG-1出,好似口感弱D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞